Verdenssituationen

Dette program er blevet sendt 85 gange på P6 Beat siden vi startede med at indeksere. Første registrerede sending var .

Beskrivelse

I Verdenssituationen på P6 BEAT betragter vi vores klode fra et helikoptervindue, når vi spejder efter tendenser og nye retninger i samfundsudviklingen.

Vidende gæster udlægger teksten inden for deres felt og kommer med deres bud på verdenssituationen.

Du bliver klogere på verden omkring dig, og du gør det til tonerne af den musik, du kun finder på P6 BEAT.

Vært: Henrik Aagaard.

Episoder gennem årene

Programlog

Dato Antal sange afspillet
søn 26. juni 2022 10:03 19

Det kommunistiske styre i Kina har selv døbt dem: Frivillige uddannelsescentre. De er blevet opført over hele republikken og skal ifølge syret modvirke terrorisme.

Det er primært det muslimske mindretal uighurerne, som beboer centrene, og de har mildest talt en anden udlægning af livet i lejrene, end det officielle Kinas.

Flere vidnesbyrd afviser nogen for frivillighed og beskriver derimod vold og tortur i centrene.

Hvem er uighurerne og hvad siger lejrene om Præsident Ji og det nuværende styre i Kina?

Det skal Asien korrespondent hos Berlingske, Lene Winther gøre os klogere på. Hun har netop besøgt kazakhstan, der grænser op til Xinjiang-provinsen i Kina, hvor uighurerne hører hjemme. Her har hun talt med flere, som har boet i lejrene.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 19. juni 2022 10:03 17

I staten Florida træder en ny lov i kraft d. 1. juli, som medierne har døbt: “Don’t sat gay-loven”.

Kort fortalt giver loven mulighed for, at forældre kan retsforfølge skolelærere, som inddrager spørgsmål om kønsidentitet eller seksuel orientering i de yngste klassers undervisning. Så når et nyt skoleår begynder efter sommerferien, må lærerne ikke nævne lesbiske kvinder, bruge bøger, der omtaler homoseksuelle forældre, eller tale om, at man kan være født som mand, men føle sig som kvinde.

Lovens fader er guvernøren i Florida: Ron Desantis. En fremadstormende politiker mange iagttagere af amerikansk politik ser som et oplagt bud på en præsidentkandidat ved næste valg.

Hvem er han? Og hvad er det for en strømning, han repræsenterer?

Kaare Sørensen er redaktør på mediet Zetland, og tidligere korrespondent i USA. Han skal gøre os klogere på, hvad den kontroversielle lov er et billede på, og på det paradoks, at amerikanerne som helhed i stigende grad er tolerante over for seksuelle minoriteters rettigheder og levevilkår, samtidig med at love som denne, og andre der ligner, bliver vedtaget i nogle stater.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 12. juni 2022 10:03 19

Putins Rusland er gradvist blevet et mere og mere farligt sted at være, hvis du er kritisk over for styret. Derfor ser vi også, at journalister og intellektuelle forlader landet og slår sig ned uden for Rusland.

Men er strømmen stærk nok til, at der kan dannes en egentlig eksil-opposition? Og hvad betyder det for systemkritikken inden for de russiske grænser? - og ultimativt for et regimeskifte?

Charlotte Flindt Pedersen, direktør for Det Internationale Selskab, er med for at gøre os klogere på systemkritikken af Putins regime, og hvilke metoder styret tager i brug for at eliminere modstand.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 5. juni 2022 10:03 22

Vi er halvvejs igennem året. Derfor ser Henrik i dag tilbage og giver dig højdepunkter fra den første halvdel af 2022.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 29. maj 2022 10:03 16

En af hvor tids største menneskelige tragedier udspillede sig i Rwanda i 1994. På 3 måneder blev 800.000 tutsier dræbt på bestialsk vis af deres landsmænd med hutu-baggrund. Den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton har efter sin tid i Det Hvide Hus fremhævet den manglende amerikanske indgriben som sin største fortrydelse under sit præsidentskab.

Vi kommer kun til at høre mere om Rwanda i takt med at planerne om et dansk asyl-center i landet realiseres eller falder sammen.

Men hvilken rolle spiller folkedrabet i Rwanda små 30 år efter? Og kan man tale om en egentlig fælles national og kulturel identitet i et land, hvor befolkningen har været så grusomme ved hinanden?

Det vil DR’s korrespondent i Afrika, Søren Bendixen, svare på, når han tager os med til det lille afrikanske land, som han selv har besøgt flere gange.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 22. maj 2022 10:03 20

Tyrkiet trækker lige nu overskrifter ved igen at være en sten i skoen for vestlige ambitioner ved at forhale processen om Sverige og Finlands optagelse i NATO.

Til næste år har det moderne Tyrkiet 100 års fødselsdag. Mustafa Kemal Atatürk grundlagde republikken på ruinerne af Osmannerriget med stor inspiration fra europæisk tænkning om statsdannelse og med et sekularistisk udgangspunkt. Den siddende præsident Erdogan vægter klart Islam højere end det sekulære - så hvad er Tyrkiet egentlig for et land anno 2022? Hvor ser det gamle imperium sin naturlige plads i verden?

Hetav Rojan er journalist og Tyrkietkender. Han skal gøre os klogere på den tyrkiske selvforståelse og de underlæggende tanker bag en den nogle gange lidt destruktive fremfærd på verdensscenen.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 15. maj 2022 10:03 19

I britisk presse sammenlignes Boris Johnson med en gris, der er så fedtet, at den er svær at holde fast på. Man kunne også sammenligne ham med en kat, der har 9 liv - uanset hvad så har han i hele sin karriere været usædvanlig god til at rode sig ind i skandalesager og, ikke mindst, rode sig ud af dem igen. Spørgsmålet er bare, om de 9 liv er ved at være brugt op, eller om han klarer sig igennem den aktuelle tur i vridemaskinen oven på festerne i embedsboligen under lockdown. Tinne Hjersing Knudsen er med for at gøre os klogere på britisk politik lige nu - men ser også ind i, hvordan Storbritannien placerer sig sikkerheds- og geopolitisk efter Ruslands invasion af Ukraine, nu hvor de ikke længere er en del af EU.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 8. maj 2022 10:03 19

Inden for en overskuelig fremtid vil Indien overhale Kina, som det mest folkerige land i verden. Økonomien buldrer også frem med en voksende middelklasse til følge.

Premierminister Narendra Modi har netop gæstet Danmark og flere andre europæiske lande, ikke mindst, for at indgå strategiske partnerskaber og handelsaftaler på det grønne område. Men hvor ser inderne egentlig deres naturlige plads i verdens hakkeorden? - og hvilke forventninger giver den øget velstand til fremtiden blandt inderne? Kan man tale om en egentlig national selvforståelse i et land med en så stor og sammensat befolkning?

Thomas Sehested er tidligere direktør for Det Dansk Kulturinstitut i Indien og driver nu rådgivningsvirksomheden Hobson-Jobson, der også har sit afsæt i landet. Han er om nogen, manden der kan gøre os klogere på landet, som alle kender, uden måske i virkeligheden at kende så meget til.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 1. maj 2022 10:03 18

For første gang i 20 år er det lykkedes en siddende præsident i Frankrig at blive genvalgt.

Alligevel var det en ret formelt præsident, der gik på scenen for foden af Eiffeltårnet ved sin egen valgfest. Sejrstalen blev ikke en hyldest af hans egen “en Marche”-bevægelse eller de politiske resultater fra den forgangene periode - det blev derimod primært en tale til dem, som havde stemt på ham mere af nød end af lyst, og en tale til dem, som slet ikke havde fundet vej til valglokalerne, fordi de ikke kunne få sig selv til at sætte kryds ved ham eller hans modstander Marine Le Pen.

For selv om en sejr på knap 59% kan se overbevisende ud - så gemmer der sig en anden historie bag genvalget af Macron. Valgdeltagelsen var den laveste i mere end 50 år, mange stemte på yderfløjene, og tiltroen til det politiske system er i frit fald.

Hvad er det for en periode, som præsident Macron ser ind i? - og hvorfor endte franskmændene med at vælge ham for en periode mere?

Karin Mørk har i sine mange år som journalist i DR fulgt Frankrig tæt. Hun skal gøre os klogere på, hvad der foregår i Frankrig.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 24. april 2022 10:03 19

Lige så længe vi har kigget op i stjernehimlen, har vi vidst, at der var en rød planet derude. I århundreder har den fascineret os og på mytisk vis spillet en rolle i flere tidligere civilisationer. I bøger og film har man længe leget med tanken om, at vi enten fik besøg fra eller selv besøger Mars. En fantasi, som er tættere på at blive virkelig end nogensinde før. Elon Musk og hans SpaceX arbejder målrettet på at bosætte Mars og skabe et reelt alternativ til Jorden som levested for os mennesker. Hvor tæt er vi på at de ambitioner bliver til virkelighed? - og hvad kræver det at leve i et miljø, hvor temperaturen svinger fra +25 til -140 grader? - og hvor der ikke er en atmosfære, eller et magnetfelt, til at beskytte os mod kosmisk stråling?

Sammen med astronom Anja C. Andersen står Frederik Dirks Gottlieb bag den nye podcast Generation Mars. Han skal gøre os klogere på den røde planet og vores vej derop.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 10. april 2022 10:03 19

I 1939 oplevede Finland det samme, som Ukraine gennemlever lige nu. En russisk invasion. Den røde hær mødte dog betydelig større modstand end forventet, og planen om at invadere hele Finland måtte opgives. Efter 4 måneders krig underskrev Finland og Sovjet en fredsaftale, som godt nok betød, at finnerne måtte opgive omkring 9% af sit territorium, men til gengæld fasthold de deres selvstændighed.

Siden da har Finland været at betragte som neutrale. En status, som krigen i Ukraine nu kan ændre på. Finland er allerede medlem af EU og har med årene rykket mod vest, og nu virker et NATO-medlemskab som det næste skridt for finnerne, hvor minderne fra vinterkrigen gør truslen fra øst mere reel end hos deres andre nordiske naboer.

Hvad sker der i Finland? - og hvor stor et opgør med fortiden vil et medlemskab af NATO være? Det skal Mikkel Knudsen, der er fremtidsforsker ved universitet i Turku, hjælpe med at svare på.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 3. april 2022 10:03 18

For et års tid siden hoppede jeg ned i kaninhullet sammen med Torben Sangild. Det var for at blive klogere på dem, der lever i en parallel verden, og ikke køber ind på den virkelighed, som de fleste af os tager for givet. Nu er Torben med igen, for noget tyder på, at mange af dem, som ikke tror på den officielle fortælling om corona-pandemien, heller ikke har tillid til de vestelige medieres fremstilling af krigen i Ukraine. Hvor finder de alternative fortællinger om verdens gang deres næring? Afviser folk i de her miljøer per refleks den gængse udlægning af alle betydningsfulde begivenheder? - eller er det en forsimpling?

Torben har i flere år interesseret sig for konspirationsteorier - og ikke mindst det psykologiske aspekt af dem. En interesse han bl.a. udlever i podcastserien: Et åbent sind?. Hvad er der sket i kaninhullet, siden vi var det der sidst? Det bliver du klogere på i dag.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 27. marts 2022 10:03 20

Krigen i Ukraine har vendt op og ned på international politik. Men også nationalt forskyder det politiske billede sig, når så store omvæltninger finder sted - ikke mindst i NATO-landene. Her i Danmark blev et bredt flertal på Christiansborg på rekordtid enige om at øge forsvarsudgifterne markant. Men hvad med det største land af dem alle; guds eget Amerika? Her har flere af de mest konservative kræfter længe flirtet med Putin og været fascineret af den stærke mand fra øst - ikke mindst tidligere præsident Trump. Hvordan forholder de sig til invasionen af Ukraine? Og hvad betyder krigen for USA’s udenrigspolitiske strategi om i højere grad at rette fokus på Asien?

Det er noget af det, som medlem af Folketinget for Venstre, historiker og USA-analytiker, Mads Fuglede, gøre os klogere på.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 20. marts 2022 10:03 16

Søren Munk ser de ting på nærmeste hold, som andre flygter fra. Han retter sin linse mod nogle af menneskelighedens mørkeste sider, når han dækker verdens brændpunkter for britiske Channel 4 News som kameramand. Han har været i Mali, Irak, Afghanistan, og er lige nu i Kyiv. Onsdag var han tvangsindlagt på sit hotelværelse, da der var udgangsforbud i hovedstaden. Det gav ham tid til en snak om sine oplevelser, og om hvilken rolle musik spiller, når han skal fordøje de indtryk, han tager med hjem fra marken.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 13. marts 2022 10:03 18

Musikeren Michael Møller fra bandet Moi Caprice har af flere omgange arbejdet med lokale musikere i Vietnam og har i den forbindelse boet der i længere perioder. Kom med til Vietnam og Hanoi med Michael som rejseleder, når han sætter ord på landet og musikken.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 6. marts 2022 10:03 18

Musikeren Stephan Grabowski har rejst i bl.a. Indien, Pakistan og Etiopien. Både for udbrede sin egen musik, men i mindst lige så høj grad for at suge fjerne egenes musiktradition til sig. Han tager os med til Etiopien og skal gøre os klogere på landet gennem musikken.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 27. februar 2022 10:03 18

I dag får du en række højdepunkter fra tidligere udsendelser, som har haft afsæt i Ukraine og Rusland.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 13. februar 2022 10:03 19

De olympiske vinterlege udspiller sig lige nu i Beijing. Byen bliver dermed den første til både at huse sommer- og vinterlegene. Det er man meget stolte af i Kina, hvor det at være historisk betyder meget. Derfor bliver der også lagt mange kræfter i at styre fortællingen om den store begivenhed, mens hele verdens blik er rettet mod den voksende stormagt. Lene Winther er Asien-korrespondent hos Berlingske og følger Kina tæt, et land hun også har boet i. Hun skal bl.a. gøre os klogere på om, hvad det gør ved den kinesiske selvforståelse, når vestens ledere vælger at blive hjemme, og om det bringer præsident Xi og Putin tættere sammen.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 6. februar 2022 10:03 16

I går kunne kronprinsessen fejre sin 50-års fødselsdag. På et eller tidspunkt inden for en overskuelig fremtid skal hun være vores dronning. De fleste af os kender til hendes australske baggrund, men hvor meget kender vi egentlig til Australien? Hvad er det for en kultur og tradition, hun bringer ind i vores monarki? Hvor meget sandhed er der i historien om, at landet blev bosat af britiske straffefanger? - og hvad med dem, som måtte vige pladsen, da europæerne flyttede ind? Hvad betyder det for den nationale selvforståelse, når ens forfædre ikke hørte naturligt hjemme i det land, man vokser op?

Lars Jensen er lektor ved Interkulturelle studier på RUC, og manden bag Turen går til Australien. Han er vores rejseleder, når vi skal finde ud af, hvad der sker i Australien.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 30. januar 2022 10:03 18

Når man ser dansen, hører musikken, og nyder de kulørte farver fra Malis fans på tribunerne under de igangværende afrikanske mesterskaber i fodbold, kan det være svært at forstå, hvordan den mest mørke og hadefulde udgave af islamisme kan slå rødder i det vestafrikanske land. Ikke desto mindre har visse områder af landet i perioder været underlagt de samme sorte og groteske love og regler, som Taliban lige nu genindfører i Afghanistan. Hvordan kan et land med en så stolt musiktradition leve under et musikforbud?

DR’s korrespondent i Afrika, Søren Bendixen, skal gøre os klogere på islamismen i regionen historisk og helt aktuelt.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 23. januar 2022 10:03 17

Lige om lidt bliver din avis, din radio, dit TV, din tablet - der hvor du nu får din nyheder - fyldt med fortællinger fra Frankrig. For d. 10. april er der præsidentvalg i den stolte republik.

Kan Marcrons ‘En Marche - bevægelse’ sikre ham en periode mere? - eller skal der skiftes ud i Élyséepalæet?

Karin Mørch har franske aner og har dækket fransk politik i mange år. Hun er med fra Paris og skal gøre os klogere på valgkampen og fransk politik i al almindelighed.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 16. januar 2022 10:03 18

2022 var få dage gammel, da Kasakhstan lidt uvant tog overskrifterne i nyhedsmøllen. Massive protester brød ud efter store stigninger på brændstofpriser. Det gik så voldsomt for sig, at der var døde både blandt politi og demonstranter. Selv om prisstigningerne blev trukket tilbage igen, fortsatte befolkningen med at gå på gaden, og præsidenten måtte bede Rusland om hjælp til at genskabe ro og orden.

Hvis utilfredsheden stikker dybere end aktuelle brændstofpriser, hvad er det så, befolkningen er utilfredse med? Og hvad er det her kæmpe land, klemt inde mellem Rusland og Kina, egentlig for en størrelse? Det skal seniorforsker ved DIIS, Flemming Splidsboel, gøre os klogere på.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 9. januar 2022 10:03 16

Hvordan står brikkerne på det helt store RISK-bræt her ved indgangen til 2022? Hvordan positionerer stormagterne sig over for hinanden? Og hvad er deres intentioner? Det skal lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier hos Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, gøre os klogere på.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 19. december 2021 10:03 20
søn 12. december 2021 10:03 17

Det markerer grænsen mellem Vesten og Rusland og er derfor næsten dømt til at være en hvepserede. En skæbne, som står mere og mere tydeligt frem i de her år, hvor russerne har annekteret Krim-halvøen, og er i det hele taget agerer særdeles aggressivt i grænselandet.

Det er ofte netop konflikten med storebroren mod øst, der bringer Ukraine ind i nyhedshjulet, men hvad er Ukraine ellers for en størrelse?

Charlotte Flindt Pedersen har netop besøgt landet i sin egenskab af direktør for det udenrigspolitiske selskab og skal gøre os klogere på Ukraine, ukrainerne, og konflikten med Rusland.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 5. december 2021 10:03 18

Sverige har fået sin første kvindelige statsminister. Magdalena Andersson heder hun. Udover en fortid som elitesvømmer er hendes vej til magten meget traditionel.

Hun er økonom og startede som rådgiver i Statsministeriet under Göran Persson. Hun blev valgt til Riksdagen første gang i 2014 og fik plads i den nye statsminister Stefan Löfvens regering i det tunge finansministerie. Hun havde dog kun lige passeret målstregen og kunne ikke kalde sig statsminister i mere end få timer, før den gængse vej tog lidt af et sving. Der var ikke flertal bag finansloven i Riksdagen, og hun måtte træde tilbage igen. Hele det politiske drama udspillede sig for åbent tæppe og var ikke klappet af i korridorerne. Hvad sker der i Sverige? Det skal korrespondent Anna Gårslev forsøge at udrede.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 28. november 2021 10:03 17

Det er nu et års tid siden, at Joe Biden vandt det amerikanske præsidentvalg. Donald Trump, og hans kulørte entourage, er dog ikke ude af billedet af den grund.

D. 6. januar trængte en horde af konspirationsteoretikere og nynazister ind i kongressen på bagkanten af en tale, hvor Trump bl.a. sagde: “We fight like hell. And if you don’t fight like hell, you’re not going to have a country anymore.”

Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon har åbenlyst flirtet med tanken om at få indsat loyale folk på forskellige tillidshverv i delstaterne, så de ikke kan besværliggøre deres politiske mål.

Men er der grund til at frygte for, at den bevægelse, de har vækket, er stærk nok til at underminere, eller ryste, det demokratiske fundament i USA?

Det prøver historiker og USA-analytiker, Mads Fuglede, at give et svar på.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 21. november 2021 10:03 16

Universet er så uoverskueligt stort, at mange af os bliver rundtosset af at tænke på det. Jorden er ikke andet et sandkorn i en kæmpe ørken. Så hvorfor skulle lige det her lille sandkorn være det eneste, hvor liv findes? Et spørgsmål de fleste af os har stillet på et eller andet tidspunkt. Alligevel er miljøet omkring dem, der tror på at, der findes fjerne civilisationer, som opsøger vores planet, blevet set på som tosser, lidt i samme kategori som corona-fornægtere, og andre som er modtagelige for konspiratoriske teorier.

Men noget er ved at ændre sig. Velansete medier, som The New York Times, er begyndt at beskæftige sig med emnet, og sidste år offentliggjorde Pentagon en række videoer med hændelser og observationer, som er indraporteret, men ikke kan forklares, og efterfølgende har Pentagon også udarbejdet en rapport om uidentificerede flyvende objekter.

Frederik Dirks Gottlieb er manden bag den populære podcast: Flyvende Tallerken. Han følger udviklingen tæt og skal gøre os klogere på, hvorfor han, og mange andre, oplever et paradigmeskifte lige nu.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 14. november 2021 10:03 14

I vores del af verden er de konsekvenser, som klimaforandringerne bringer med sig, måske stadigvæk lidt uvirkelige. Et uhyggeligt fremtidsscenarie, som vi skal prøve at forhindre. Sådan er det ikke alle steder. I Sydsudan er det ekstreme vejr kommet, og massive regnskyl gør, at Sobat-floden og Nilen er gået over deres breder for fjerde år i træk. Veje, landingsbaner - ja hele byer - er skyllet væk, og efterlader folk drivende rundt på improviserede tømrefloder med kurs mod fast grund under fødderne og en ny start. Fotograf Jan Grarup har besøgt området og nogle af de 600.000 mennesker, som lever på vandet og i mudderet. Dem som lever med konsekvenserne af de menneskeskabte klimaforandringer, som de ikke selv har nogen andel i.

Jan Grarup fortæller om sin seneste rejse til Sydsudan, og hvad der mødte ham.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 7. november 2021 10:03 14

Set ude fra virker den politiske kultur i Italien temperamentsfuld og lettere kaotisk, hvilket det faktum, at landet har haft 7 foerskellige premiereministre siden 2010, vidner om. Hvad er det i den politiske kultur hos italienerne, der gør det så svært at regere og fastholde magten? Kristligt Dagblads korrespondent i Italien, Jesper Storgaard Jensen, skal gøre os klogere på, om det politiske klima ser lige kaotisk ud tæt på som fra afstand.

Din medlytter Majbrit har rejst verden rundt med P6 BEAT i ørene. Hør hende fortælle om, hvilken rolle musik spiller, når man eksempelvis sætter sig for at blaffe hjem fra Iran.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 31. oktober 2021 10:03 16

Set ude fra er der ikke meget at glæde sig over på Haiti. Den ene voldsomme naturkatastrofe afløser den næste. Millioner lever i fattigdom. Kriminaliteten er ude af kontrol, og i sommer blev præsidenten myrdet i sit hjem.

Haiti er et billede på, hvor galt det kan gå, når først den nedadgående spiral kommer ud af kontrol.

Laurits Holdt er chefredaktør på mediet: Globalt Nyt. Han skal gøre os klogere på situationen i det ulykkesramte land. Er det Guds blinde øje? Eller er det blot den skæbne, man kan forvente, når man bor i en så fejlslagen stat?

Vært: Henrik Aagaard.

søn 17. oktober 2021 10:03 18

Kina bliver en mere og mere væsentlig og uundgåelig spiller på verdenskortet. Men hvad vil kineserne egentlig i verden? Og hvor ser de selv deres naturlige placering i det helt store magthierarki? Lene Winther er asienkorrespondent hos Berlingske, og følger Kina meget tæt. Hun skal hjælpe os med at svare på netop de spørgsmål, og gøre os klogere på om der er nogle potentielle konflikter i horisonten, som kan blive udløst i takt med Kinas øget betydning i verden. Vært: Henrik Aagaard.

søn 10. oktober 2021 10:03 19
søn 3. oktober 2021 10:03 19

Belarus har ikke været sig selv siden Lukasjenko genvandt magten med 80% af stemmerne tilbage i august. Ingen troede på valgresultatet, og de største demonstrationer, Belarus nogensinde havde set, udspillede sig i tiden efter med mere end 100.000 mennesker i gaderne. Et år efter demonstrationerne nåede deres højdepunkt, er gasen gået af ballonen. Lukasjenko er fortsat ved magten. Og i dag er det i højere grad historier om migranter, som sluses ind i EU fra Belarus, som optager medierne end frihedskamp. Men er håbet om en fri og demokratisk fremtid ude? Ida Sparre-Ulrich er skribent for Dagbladet Information og kommunikationsansvarlig hos Det udenrigspolitiske Selskab. Hun skal gøre os klogere på udviklingen i landet. Vært: Henrik Aagaard.

søn 26. september 2021 10:03 17

Sidste weekend blev der afholdt valg til det russiske parlament Dumaen. Det Putin-glade parti, Forenet Rusland, fik igen absolut flertal med halvdelen af stemmerne. DR’s korrespondent i Rusland, Mathilde Kimer, er med på en linje fra Rusland for at gøre os klogere på russisk parlamentarisme. Hvilken rolle spiller Dumaen i russisk politik? Er der en reel opposition? Og hvad siger valget om demokratiets tilstand i Rusland? Det er nogle af de spørgsmål vi kommer omkring - og så selvfølgelig også russisk musik.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 19. september 2021 10:03 15

I starten af måneden oplevede det lille vestafrikanske land Guinea et militærkup. Tilfældigvis var landets fodboldlandshold samlet i hovedstaden, og Liverpoolspilleren Naby Keita kunne på grund af kuppet ikke vende hjem til sin klub i England. Det blev i mange medier historien om militærkuppet i Guinea. Stjernespiller strandet. For historien om en dysfunktion stat, ledet af en gammel mand, hvor militæret tager magten, er ikke spektakulær. Hvorfor ser vi så relativt ofte disse kup i denne del af verden? Det er noget at det Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, gør os klogere på fra sit hjem i Sydafrika.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 12. september 2021 10:03 18

Det bliver kaldt det mest skælsættende valg i Tyskland i mange år, når Angela Merkels afløser skal findes d. 26. september. Alligevel er det historier om et pyntet CV og et meget upassende grin, som sætter dagsordenen frem for politisk substans. Mathias Sonne er lige nu i Tyskland for at dække valget for Information, men denne søndag guider han os rundt i det, som tegner til at blive valggyser.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 5. september 2021 10:03 18

Den amerikanske tilstedeværelse og engement i Mellemøsten er gradvist neddroslet de senere år, kulminerende med det dramatiske exit fra Afghanistan. Hvad betyder det for udviklingen i regionen at amerikanerne i fremtiden spiller en mindre rolle? - og hvad var det der fik amerikanerne viklet ind i den del af verden til at starte med? Det skal Lars Erslev Andersen gøre os klogere på i dag. Han er han seniorforsker hos DIIS (Dansk Institut for Internationale Studier), og lige nu aktuel med bogen: ‘Status på Mellemøsten 10 år efter Det Arabiske Forår’.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 29. august 2021 10:03 17

De bor lige der over på den anden side af sundet. Hvis du koncentrer dig lidt kan du faktisk også forstå meget af det de siger. På mange måder er de ligesom dig og mig. Og så alligevel overhovedet ikke. For de er svensker.

Siden Sverigedemokraternes store fremgang ved valget i 2014 har den politiske situation i Sverige været kaotisk. Ingen ville have noget med dem at gøre, og de andre partier valgte at trække deres mandater ud af regnskabet. Det var de omstændigheder som førte Stefan Löfven til magten, og de er ikke blevet mindre kaotiske med årene. Utænkelige alliancer, mistillidsvotum, og ekstremt skrøbelige regeringskonstellationer blev til sidst for meget for Löfven, som har meldt sin afgang til november - både som statsminister og partiformand.

Hvordan tegner fremtiden sig i svensk politik? Og hvad siger den kaotiske periode, som Løfven har regeret under, om Sverige? Det skal DR’s Europa-korrespondent Anna Gaarslev gøre os klogere på når Verdenssituationen tager temperaturen på vores broderfolk.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 22. august 2021 10:03 16

Bhutan er en ganske lille plet på verdenskortet. Knap en million mennesker bor der i det bjergrige land med de store naboer: Indien og Kina. Ikke desto mindre er det et land, som har gjort sig bemærket i de senere år. Borgernes lykke bliver tillagt lige så stor betydning som økonomisk vækst, og landet er et af de få på kloden, som optager mere CO2 end det forbrænder. Landet bliver derfor også jævnligt fremhævet, som et vi kan lade os inspirere af.

Hvad er det de har gjort rigtigt i Bhutan, siden så mange ser dem som et fremgangsland? Og er der mon en slange i paradis?

Det skal adjungeret lektor Johannes Dragsbæk Schmidt gøre os klogere på. Han har både forsket og lavet feltarbejde i landet igennem de sidste 10-års tid.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 27. juni 2021 10:03 19
søn 20. juni 2021 10:03 17

Inden for de næste fire minutter bliver der begået et dræb i latinamerika. Det er, hvad statistikken siger. Hvert fjerde minut.

Det er ellers lidt af et paradis, med sin frodige natur, bjerge, og paradisiske strande. Ikke desto mindre gennemsyger volden og kriminaliteten regionen. 33% af alle dræb, som bliver begået i verden, bliver begået netop her. 33%! - og det ene mere bestialsk end det andet.

Hvordan er voldsspiralen gået så meget ud af kontrol?

Gæst i dagens program er Journalisten Magnus Boding Hansen som i en årrække varv korrespondent for Weekendavisen i Sydamerika. Han er lige nu aktuel med bogen: Djævlen sover aldrig - Mysteriet om Latinamerikas mange mord. En reportage bog, hvor han dykker ned i fortællingerne omkring de voldsomme tal.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 13. juni 2021 10:03 20

Da Jugoslavien i 90’erne faldt fra hinanden skete der uhyrligheder, som vi håbede vores kontinent var færdige med da anden verdenskrig sluttede. Nedbrændte byer, drab af civile og etnisk udrensning var en del af de krige om plagede regionen i et helt årti. Ud af asken er vokset syv nye lande: Bosnien og Herzegovina, Kroatien, Serbien, Nordmakedonien, Slovenien, Montenegro og Kosovo.

Zlatko Jovanovic er vokset op i Bosnien, før krigen tvang ham til Danmark. I dag er han analytiker for DEO (Demokrati i Europa Oplysningsforbundet) med det gamle Jugoslavien, som sit speciale. Han skal gøre os klogere på, hvordan udviklingen er gået siden kampene stoppede for 20 år siden. Hvordan går det med at etablere bæredygtige demokratier i de syv nye lande? - og er der en tro på en bedre fremtid blandt de unge? Det er noget af det vi skal blive klogere på, mens vi hører toner fra regionen.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 6. juni 2021 10:03 13

Donald Trump prøvede det to gange. Vores egen Inger Støjberg står over for at skulle prøve det, og nu kan Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, være den næste.

På det seneste har tusindvis af brasilianere over hele landet været på gaden med et krav om at få Bolsonaro sat for en rigsret pga. hans håndtering af coronapandemien.

Samtidig lurer den tidligere populære præsident Lula i baggrunden på et comeback, efter han har fået annulleret en række domme for korruption - Sydamerikansk politik er sjældent udramatisk, og Brasilien er ingen undtagelse.

For relativt få år siden var landet en solstrålehistorie med stor økonomisk vækst og en stærkt voksende middelklasse. I dag er virkeligheden en anden, men hvordan tegner fremtiden sig for kontinentets største land?

DR’s korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad, lægger vejen forbi og udlægger teksten.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 30. maj 2021 10:03 20

Om et års tid skal der være parlamentsvalg i Ungarn. Viktor Orbán og hans Fidesz-parti har siddet tungt på magten, siden de vandt valget i 2010. I den periode er Ungarn blevet det sorte får i EU-flokken, i takt med at Orbán har gjort vilkårene dårligere og dårligere for regeringskritisk journalistik og for politiske modstandere. Ikke desto mindre vil der måske snart blæse nye vinde over Ungarn. I 2019 vandt den grønne politiker Gergely Karacsony borgmestervalget i hovedstaden Budapest foran en Fidesz-kandidat, og nu vil han forsøge også at besejre Órban. Oppositionen i Ungarn er, trods store forskelligheder, endelig forenet, så måske er den ellers så magtfulde premierministers dage ved at være talte.

Niels Otto Pedersen driver sin egen virksomhed fra Ungarn, hvor han har boet i mere end 20 år. Han kommer med eksempler på, hvordan Orbán, bid for bid, har forringet demokratiet i Ungarn, og kommer med sin vurdering af oppositionens muligheder.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 23. maj 2021 10:03 16

Vi skal i dag besøge et folk uden en egentlig stat. Ikke desto mindre er det et folk som har været en vigtig allieret i bekæmpelsen af Islamisk Stat. Vi skal blive klogere på det kurdiske folk. Hvad er deres historie? Hvorfor har de ikke en stat? Det skal Özlem Cekic prøve at gøre os klogere på. Hun er tidligere folketingsmedlem for SF, og er blevet kendt for den “dialog-kaffe”, som hun byder folk der sender hende hadefulde beskeder - og så har hun kurdisk baggrund.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 16. maj 2021 10:03 17

Du skal til Mali i dag. Et land, som i den senere tid har været plaget af borgerkrig og islamistisk terror. Men også et land, som har fostret store musikalske navne som: Songhoy Blues, Tinariwen, og Amadou & Mariam, der alle har internationale karrierer. I det hele taget har Mali en stolt musiktradition, som emmer af livsglæde og optimisme, og som har inspireret musikkere over hele verden.

Journalist Torben Holleufer har rejst meget i Mali og bl.a. forsøgt at hjælpe unge musiktalenter til en karriere i vesten. Han er din rejseguide.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 9. maj 2021 10:03 17

Den gradvise kommercialisering af engelsk fodbold har måske nok været udviklende, men også afviklende, for meget af den traditionelle fodboldkultur i England. Sådan er der i hvert tilfælde mange fans der har det. Utilfredsheden kulminerede i søndags da rasende fans invaderede grønsværen forud for en kamp mellem Manchester United og Liverpool. Kampen måtte udskydes, men fansenes kamp for tage fodbolden tilbage fra rige klubejeres jagt på profit, er langt fra overstået.

Indførelsen, og sidenhen aflivningen, af den meget omtalte Euro Super League, var den berømte dråbe der fik bærret til at flyde over for de engelske fodboldfans, og har virket som en katalysator, og et samlingspunkt, for at vise sin frustration over den retning sporten har udviklet sig i.

I den danske traditionsklub Frems klubhus i Valby tager Morten Bruun (tidligere landsholdsspiller, i dag fodboldkommentator og forfatter) og Andreas Brøns Riise, (forfatter til flere bøger om Liverpool FC og er redaktør for fanfællesskabet redmen family) temperaturen på den engelske fodboldkultur.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 2. maj 2021 10:03 17

I det tidlige 2011 væltede gamle despoter på stribe i Mellemøsten. Det skete i kølvandet på de protester, som siden blev døbt: ‘Det arabiske forår’.

Opbrudstiden gav håb om en bedre, og mere fri, fremtid for borgerne i regionen. Sådan er det ikke helt gået. Langt fra.

For to uger siden gav Adam Holm en overflyvning af begivenhederne dengang, og udrullede hvad de kom til at betyde for de involverede lande. I sidste uge tog Rasmus Alenius Boserup os med til Egypten, og fortalte om tingenes tilstand dér - både dengang, og nu.

I dag er turen så kommet til Syrien. Landet, hvor protesterne udviklede sig til en blodig borgerkrig, som endnu ikke er afsluttet. Sune Haugbølle prøver at filtre det kludetæppe af konflikter ud, som gør konflikten som svær at finde en ende på, når han afslutter denne lille temarække, som har markeret 10-året for det arabiske forår.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 25. april 2021 10:03 18
søn 18. april 2021 10:03 18

I december 2010 sætter den unge tuneser Mohamed Bouazizi ild til sig selv. Han var arbejdsløs akademiker, som forsøgte at ernære sig ved at sælge frugt fra en bod. Efter politiet beslaglagde hans varer, fordi han manglede en tilladelse, blev modgangen for stor.

Mange andre tunesere kunne spejle sig hans håbløshed og gik på gaden for at protestere mod de sociale uligheder, den udpræget koroption i landet og den perspektivløse fremtid, de så ind i.

Hurtigt spredte protesterne sig som en steppebrand i regionen, og med et var magthaverne i hele regionen under et massivt pres. I Tunesien, Ægypten og Libyen blev gamle diktatorer fortrængt fra magten, mens Syrien endte i en borgerkrig, som endnu ikke har fundet sin afslutning.

Det 10 år siden det arabiske forår udspillede sig, men hvordan er det gået siden? Nyttede oprøret noget?

Historiker og radiovært, Adam Holm, sætter ord på tiden omkring protesterne og efterdønningerne i Verdenssituationen.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 28. marts 2021 10:03 22
søn 21. marts 2021 10:03 16

Qatar er størrelse på med Fyn. Der bor ca. 2.8 mio. mennesker. Langt de fleste af dem er dog gæstearbejdere, og det er faktisk kun knap en halv million, som er statsborgere i landet. Alligevel er det lykkekedes denne lille bitte plet på verdenskortet at få værtskabet til en af verdens største sportsbegivenheder. Nemlig VM i fodbold. I næste uge begynder den kvalifikationsturnering, der skal sikre det danske landshold deltagelse ved slutrunden. Derfor skal vi i dag til Qatar og blive klogere på, hvad det bliver for et VM Christian Eriksen og resten af holdet skal deltage i, hvis de kvalificerer sig, og prøve at forstå, hvordan det er gået til, at VM i fodbold skal afholdes i en ørken. Stanis Elsborg er senioranalytiker hos Play the Game og vil prøve at komme med svarene.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 14. marts 2021 10:03 19

I can’t breathe! En sætning, som demonstranter råbte igen og igen da Black Lives Matter bevægelsen afholdte demonstrationer i mere end 2000 byer over hele USA i sommers. Ordene var også blandt den 48-årige afroamerikaner; George Floyds sidste da politimanden Derek Chauvin sad med sit knæ på hans hals i næsten otte minutter en majaften sidste år i forbindelse med en anholdelse.

De folk der gik på gaden så det som endnu et eksempel på en alt for voldsom fremfærd fra politiets side mod den sorte del af befolkningen, og de mange demonstrationer var de mest omfangsrige USA nogensinde havde set. I denne uge begyndte så retssagen mod de fire betjente som var involveret i den fatale anholdelse på George Floyd. Professor, og leder af center for amerikanske studier på SDU, Jørn Brøndal, gør dig klogere på forholdet mellem den sorte del af befolkningen og politiet - både i et historisk og aktuelt lys.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 7. marts 2021 10:03 19

De græske øer har længe været forbundet med ferie og afslapning i naturskønne omgivelser. Et billede som står i skærene kontrast til den virkelighed som de 15.000-20.000 migranter og flygtninge på øen Lesbos, som mere eller mindre er strandet i interimistiske teltlejre uden de mest basale fornødenheder som strøm og vand. Med dokumentaristen Michael Gravesen som guide tager vi til Lesbos for at få en øjenvidneberetning fra en som har besøgt lejrene mange gange, og som også kan gøre os klogere på grækernes syn på problematikken- både på politisk niveau og lokalt blandt øens befolkning.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 28. februar 2021 10:03 19

Brexit er en realitet. Storbritannien er igen herre i eget hus, eller helt alene i verden, alt efter, hvordan man ser på det. DR’s korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen, flyttede til London kort før nytår og har oplevet såvel brexit, som en pandemi ude af kontrol, fra nærmeste hold. Hun er med fra London og vil bl.a fortælle om nogle af de udfordringer kunster og musikere, som gerne vil turnere rundt i Europa, nu står i efter udtrædelsen af EU, og om forholdet til netop EU oven på konflikten omkring vaccineleveringer fra AstraZeneca.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 14. februar 2021 10:03 17
søn 7. februar 2021 10:03 15
søn 31. januar 2021 10:03 18
søn 24. januar 2021 10:03 18

I 16 år har Angela Merkel været den stabile faktor i europæisk og tysk politik. Så hvad betyder det for Tyskland og Europa når hun i nær fremtid tjekker ud? Hun er vokset op i det gamle Østtyskland, en del af republikken, som fortsat halter efter i forhold til resten af landet. Hvordan kommer det til udtryk, og hvad betyder det for tysk politik?

Det er noget af det du bliver klogere på, når Dagbladet Informations Tysklandskorrespondent, Mathias Sonne, er med fra det Østtyske.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 17. januar 2021 10:03 21

Flere musikere var til stede da Trump-tilhængere stormede Kongkressen i Washington DC. Indie-darlingen Ariel Pink deltog i den demonstration, som ledte op til den historiske indtrængen, der endte med at koste 5 mennesker livet, heriblandt en betjent. Det har haft den konsekvens at hans pladeselskab, Mexican Summer, har stoppet samarbejdet. Verdenssituationen kigger på andre kunstnere, som har været for kontroversielle for deres pladeselskaber.

Du kan også møde to af dine P6 BEAT-medlyttere, som hører med fra henholdsvis: Berlin og Haugesund på den norske vestkyst. De fortæller om det lokale musikliv, og livet i al almindelighed, der hvor de bor.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 10. januar 2021 10:03 15

I dag er det fem år siden, vi sagde farvel til David Bowie. Hele sit liv var han et par skridt foran alle os andre, men døden kunne han dog ikke undslippe.

Han var en ægte verdensborger, der brugte hele verden som sin legeplads, og dermed også satte aftryk rundt om på kloden. Vi skal besøge nogle af de byer, som betød meget for Bowie for at blive klogere på, hvad de betød for ham, men også, og i endnu højere grad, hvad Bowie har betydet for dem.

Jesper Borup er medvært.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 20. december 2020 10:03 29

Du får en række højdepunkter fra vinterens og efterårets programmer.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 13. december 2020 10:03 13

Det er i høj grad kvinder, som leder det oprør i Hviderusland, der startede efter det stærkt sminkede præsidentvalg i august, hvor præsident Lukasjenko fik mere end 80% af stemmerne.

Charlotte Flindt Pedersen er direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab og har hele sit liv rejst meget i Østeuropa - også Hviderusland. Hun gør os klogere på de kvinder, som leder oppositionen, og det Hviderusland, som de kæmper for.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 6. december 2020 10:03 15

Libanons skæbne det seneste år har været en uhyrlig virkeliggørelse af ordsproget: “En ulykke kommer sjældent alene”. Økonomisk kaos, corona og så den største eksplosion, som verden har set siden Hiroshima i et kemilager på haven, der ødelagde store dele af byen. Helle Malmvig, som er forsker på Diis og har været meget i Libanon, er ugens gæst. Hun er imponeret af befolknings humoristiske sans i krise tider, men er det nok for de hårdt prøvede libanesere denne gang? Du skal også have lokale musikanbefalinger fra din medlytter Leonora, som hører P6 BEAT fra sit hjem i Paris.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 29. november 2020 10:03 13

Efter flere år med borgerkrig tog Museveni i 1986 magten i Uganda og har siddet på den lige siden. Til januar er der præsidentvalg, og en anden kandidat har meldt sig på banen. Bobi Wine. En 38-årrig musiker, som har tændt op i modstanden mod den siddende præsident. Ikke mange regner med at afviklingen af valget vil være fair, men i et land, hvor ungdommen udgør omkring 70 % af befolkningen, er der et stort ønske om forandring, så stort at Bobi Wines budskab er nået helt her op til det kolde nord, hvor Phiona Paulina har startet en støtteforening for hans bevægelse. Hun er min gæst I ‘Verdenssituationen’, som også tager dig et smut til Thorshavn.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 22. november 2020 10:03 14

I de senere år har der været massive protester i Hong Kong. Da det gik mest voldsomt for sig, var op mod 2 mio af byens 7 mio. indbyggere på gaden. Siden overdragelsen fra Storbritannien til Kina i 1997 har Hong Kong fungeret som et slags frirum i det kinesiske rige, med en fripresse, og nogle demokratiske rettigheder. I de seneste år har Beijing indskrænket demokratiet i Hong Kong, og den “Et land, to systemer”-aftale, som overdragelsen står på, bliver mere og mere vanskelig at få øje på.

Lene Winther, Asien-korrespondent på Berlingske, har rejst meget både i Kina og Hong Kong. Hun fortæller om Hong Kong-borgernes selvforståelse og om, hvad demonstranter ønsker.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 15. november 2020 10:03 26

Marie Kolling forsker til dagligt hos DIIS, og følger Brasilien tæt. Hun fortæller om, hvordan Brasilien er gået fra et eventyr, hvor mælk og honning flød i gaderne, til et land i recession med en stærk konservativ og militærromantisk præsident. Marie har også en masse sprøde brasilianske toner med.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 8. november 2020 10:03 24
søn 1. november 2020 10:03 13

Polen er i en rivende udvikling - eller afvikling - hvis du har stor kærlighed til frihedsidealer og demokrati. Landet bliver lige nu ledet ud fra en særdeles reaktionær ideologi, så når vi i dag hører om Polen hører vi om afskaffelse af abort, homo-frie zoner og en afvikling af de demokratiske grundpiller.

I dag skal vi til polen og blive klogere på, hvordan det er endt som det er, og prøve at forstå, hvad der er karakteristik ved den polske selvforståelse.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 25. oktober 2020 10:03 13
søn 11. oktober 2020 10:03 18
søn 4. oktober 2020 10:03 18
søn 27. september 2020 10:03 13
søn 20. september 2020 10:03 16
søn 6. september 2020 10:03 29
søn 23. august 2020 10:03 19

Nærmest som ved et trylleslag kan vi vende tilbage til en hverdag uden mundbind og afstand, men med kys, kram og koncerter. Det eneste det kræver er en vaccine mod COVID-19. Hvor tæt er vi på at sådan en er færdig? Hvor lang tid tager det typisk at udvikle vaccine? - og hvordan gør man? Det er noget af det du kan blive klogere på når Nikolai Brun, medicinsk chef i lægemiddelstyrelsen, lægger vejen forbi.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 16. august 2020 10:03 22
søn 5. juli 2020 10:03 28
søn 28. juni 2020 10:03 20

Jeg har været et smut forbi kælderen på Christiansborg. Der mødtes jeg med Jyllands Postens politiske redaktør: Marchen Neel Gjertsen. Folketinget er lige gået på sommerferie og afslutter dermed et hektisk år i dansk politik. Hvad kommer til at dominere dagsordenen når de er tilbage? Det er noget af det du bliver klogere på i dag.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 21. juni 2020 10:03 15

I de 90 minutter en fodboldkamp varer forsvinder den omgivende verden. Der er ikke plads til hverdagens trivialiteter og småproblemer når de 11 udvalgte slås om trofæer, og endnu vigtigere, klubbens ære. Det er de store følelser der er på spil. Lige præcis derfor er fodbolden også et meget kærkomment middel mod den corona-blues, som mange af os bøvler lidt med.

Sammen med sportsjournalist på BT, Lasse Vøge, tager jeg temperaturen på fodbolden i en corona-tid.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 14. juni 2020 10:03 17
søn 7. juni 2020 10:03 19
søn 8. marts 2020 10:03 27

Selv om Danmark siden 1972 har haft et kvindeligt statsoverhoved i form af Dronning Magrethe, og selv om vi lige nu har vores anden kvindelige statsminister, så er de mest magtfulde rum i vores samfund fortsat stærkt domineret af mænd. I dag skal du møde to kvinder, som har bevæget sig i magtfulde rum og ofte har prøvet at være eneste kvinde. Har det en betydning for de beslutninger, der bliver truffet? Og er der noget med kulturen i toppen af vores samfund, der gør at så relativt få kvinder får tunge betydningsfulde poster? Det kommer forhenværende minister og vicestatsminister Marianne Jelved og filmproducent Vibeke Windeløv med deres bud på.

Vært: Henrik Aagaard.

søn 1. marts 2020 10:03 17

Senere på året skal USA beslutte sig for, om Donald Trump skal fortsætte som præsident. 2020 er valgår i USA, og der bliver lige nu kæmpet en blodig kamp i det demokratiske parti for at finde en modkandidat. Hvad er det lige, de der primærvalg går ud på? Hvad er de største forskelle på kandidaterne? Og er Trump så farlig for verden, som han nogle gange blive gjort til?

Det er nogle af de spørgsmål USA-analytiker Mads Fuglede forsøger at svare på i denne første udgave af Verdenssituationen.