Balalajka

Dette program er blevet sendt 129 gange på P3 siden vi startede med at indeksere. Første registrerede sending var .

Beskrivelse

Gå balalajka med Anton og Mathilde, når de sidst på eftermiddagen ser på verden en ekstra gang for at få øje på det vilde, det sjove, og det som alle de andre har glemt at få med.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Episoder gennem årene

Programlog

Dato Antal sange afspillet
man 17. juni 2024 16:00 25

Gå balalajka med Simon og Mathilde, når de sidst på eftermiddagen ser på verden en ekstra gang for at få øje på det vilde, det sjove, og det som alle de andre har glemt at få med.

Værter: Simon Sandholm og Mathilde Muus.

tors 13. juni 2024 16:00 24
ons 12. juni 2024 16:00 26

Anton tager afsted til EM i Tyskland på fredag. Nærmere bestemt Stuttgart. Så vi indsamler tips fra Mathilde, som åbenbart hader Tyskland, og lytterne. Men det er ikke KUN Stuttgart-tips. Vi prøver også at finde ud af, om man kan like ting ironisk på SoMe, hvordan det går med en eksrocker, der nu er blevet meningsdanner, og så er der skrækkeligt nyt om kviksandssituationen i Danmark. Hvis du er i Klitmøller, så skal du i hvert fald finde stokken frem.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

tirs 11. juni 2024 16:00 25

En gigatisk missed opportunity

Der er flere og flere danskere, der handler billigt bras på kinesiske webshops, og det har fået Mathildes pis i kog. Hun er rasende, og Anton må krybe til korset og fortælle, at han i går købte nogle flag på Temu. Og der er ikke noget som en god omgang Temu-snak, der kan sætte ild i indbakken åbenbart. For der er ild i 1212’eren i dag. Vi skal også høre et gammelt klip af Martin Brygmann, der fortæller en hemmelighed. Og set i bagklogskabets lys, KUNNE han have valgt at fortælle en anden hemmelighed. Der er også haj-nyt, hvor vi har en lytter mistænkt for at være bagmanden, og så kommer vi også forbi en intens nedgørelse af vores allesammens Chrisser.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Anna Thygesen, kommunikationsrådgiver.

man 10. juni 2024 16:00 26

“Det lyder af lokalradio”

Anton har påtaget sig det store journalistiske ansvar, som det er at samle alle de store begivenheder fra gårsdagens EP-dækning. Og det har MÅSKE været en for stor opgave. Næsten en lige så stor opgave, som det åbenbart har været for Martin Brygmann at komme med en meningsfuld undskyldning efter dokumentaren ‘sexisme i musikbranchen”. Og den dokumentar har fået noget til at rumstere i hovedet på Mathilde. For hvorfor er det egentlig, at kvinder ofte “fryser”, når de bliver udsat for grænseoverskridende adfærd. Det spørgsmål har hun også måttet stille sig selv en gang før. Vi jagter også den helt store præmie. En Morten Messerschmidt-CD, når vi samler op på valghunden Bobbys forudsigelser om EP-valget og ser, om den har slået politisk kommentator ved Berlingske, Hans Engell.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Joachim B. Olsen, politisk kommentator på B.T.

Maria Hardeberg Bach, psykolog og forsker i seksuelle overgreb ved forskningsgruppen TRHIVE på Institut for psykologi ved Syddansk Universitet.

søn 9. juni 2024 16:00 57

Anton og Mathilde følger med i parlamentsvalget i fire og en halv time i en helt særlig valgudgave af Balalajka - husk at stemme!

tors 6. juni 2024 16:00 25

Rohde warm-up

Til ingens overraskelse er der nærmest ingen, der kender spidskandidaterne til EP-valget. Det viser en ny undersøgelse som DR Nyheder har fået lavet af Epinion. Men står det rent faktisk så galt til? Kan man sige hvad som helst om dem, uden folk opdager det? Det tester vi i dag.

Hver dag i den her ekstra spændende uge ringer vi til Jens Rohde. Den eneste i Danmark, der er kvalificeret til at dømme politiske situationer ud fra fodboldloven. Så det gør vi selvfølgelig.

Vi laver også ‘Gæt et land quiz’ og snakker om Mathildes e-Boks.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet og bankekspert.

Jens Rohde, formand for Danske Fodbolddommere.

ons 5. juni 2024 16:00 25

Hold kæft, det er mange penge

Vi ser stadig frem mod EP-valget på søndag ved at dele kort ud til politikerne sammen med Jens Rohde. Og så laver vi også vores skelsættende, valgopfordrende quiz, gæt et land-quizzen.

Vi præsenterer også vores nye format “Hold kæft, det er mange penge”, og så har Mathilde highlights med fra Demokratiets aften i går.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Jørgen Hansen, seniorforsker hos Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet.

Jens Rohde, formand for Danske Fodbolddommere.

tirs 4. juni 2024 16:00 23

Jeg har ikke grå stær alligevel

Anton er kommet frem til, at han ikke har grå stær alligevel. Hvilket ikke overrasker Mathilde helt vildt. Til gengæld er der nu kommet en anden diagnose på hans øje. På trods af et dårligt øje ser vi stadig frem mod EP-valget på søndag ved at dele kort ud til politikerne sammen med Jens Rohde. Men ikke kun det. For vi laver også vores skelsættende, valgopfordrende quiz, gæt et land-quizzen. Vi skal også forbi et nyt lille trick, Mette Frederiksen er kommet på. Hun har smidt krig i Europa-kortet. En fremragende undskyldning, der kan bruges alle steder, som vi tester af med lytterne!

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Joachim B. Olsen, politisk kommentator på B.T.

Jens Rohde, formand for Danske Fodbolddommere.

man 3. juni 2024 16:00 25

Jeg er jo ved at få grå stær!

EP-valget nærmer sig, og vores dækning bliver hæsblæsende. Vi skal lære de andre EU-lande bedre at kende ved at quizze i gæt et land-quizzen. En quiz, hvor Anton er kontraktuelt forpligtet til at spørge deltagerne, om de har tænkt sig at stemme. Vi skruer også op for frekvensen af ‘Det Rohde Kort’. Vi bliver nødt til at dele kort ud til EP-kandidaterne, så man ved, hvad man får for sin stemme. Apropos stemmer er Anton ved at få grå stær, og Mathilde har set Lars Løkke streame Simcity på twitch med sin søn Bergur.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Jens Rohde, formand for danske fodbolddommere.

Kathrine Elmose Jørgensen, digital medieekspert hos børns vilkår.

tors 30. maj 2024 16:00 24

Undskyld, Bubber!

I går havde Folketinget den længste afslutningsdebat nogensinde. Der skete alt muligt godt. Primært forsøgte statsminister Mette Frederiksen sig med en joke, der faldt fuldstændig til jorden, som på en eller anden måde også trynede fædre lidt. Vi snakker med fædre og finder ud af, om joken holder.

Vi bringer også en undskyldning til Bubber, som vores lytter Malte ringede ind med i går

Vi kommer også forbi den virale internetstorm af ‘All Eyes On Rafah’. Som måske også er en lille smule all eyes on Aperol Spritz på diverse instagramstorys.

Vi laver selvfølgelig også ‘Det Rohde Kort’, og så er der en surprisegæst, der ringer ind til Balalajka-avisen

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Jens Rohde, formand for danske fodbolddommere.

Andreas Kraul, fodboldkommentator på DR.

Bubber.

Joakim Mæhle, fodboldspiller.

ons 29. maj 2024 16:00 25

Kan en hund slå den politiske kommentator Hans Engell?

Instagram er simpelthen en rigtig tidsrøver! Og nogle gange kan man falde så langt ned i et Instagram-hul, at man kommer til at fjerne store bededag og sige, at danskerne skal arbejde noget mere. Det er i hvert fald det, der åbenbart er sket for Mette Frederiksen. Hun siger simpelthen, hun har begået en fejl.

Normalt plejer politikere at stor-fejre, når byens fodboldhold vinder superligaen. Men det er ikke rigtig sket i år med Midtjyllands sejr. Men hvorfor?

Kan en hund slå den politiske kommentator Hans Engell? Det skal vi finde ud af. Berlingske har nemlig en konkurrence, der hedder “Tip en 13er, kan du slå Hans Engell”?

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Karen Zimmermann, professor på DTU Aqua.

Emma Thorup, reporter.

Mads Fuglede, Danmarksdemokraterne.

Bobby, hund.

tirs 28. maj 2024 16:00 25

Er der gossip i EU?

Vi taler om den nye TV 2-dokumentar “Den sorte Svane” og deres brug af en såkaldt muldvarp. Altså en, der går undercover. En ting, Anton engang har eksperimenteret med.

En gruppe forskere er i gang med at undersøge, hvad høns egentlig siger, når de går og gok gokker i hønsegården. Og de bruger AI til at blive klogere på det. Det skaber en oplagt mulighed for en meget legendariske quiz.

Vi er blevet tilbudt gossip fra Europa-Parlamentet for de næste fem år af Asta Kofod fra Enhedslisten, hvis man stemmer på hende, og hun bliver valgt ind. Det gør hun på TikTok med en video, hvor hun skriver: Hej løver, jeg søger alle jeres stemmer på mig til EP-valget. I bytte får i alt gossip fra parlamentet de næste 5 år. Men er det et tilbud, vi overhovedet er interesserede i? Sker der noget spændende i Europa-Parlamentet?

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Joachim B. Olsen, politisk kommentator på B.T.

Anders Vistisen, Dansk Folkeparti.

man 27. maj 2024 16:00 24

Gamle drikker og Netto prepper

Enhedslisten er et rigtig feministisk parti, synes de selv. Det er dét parti med flest kvindelige opstillede politikere til EP-valget. Men det, der er lidt mærkeligt, er, at de bruger det, der hedder en partiliste. Det betyder, at den øverste kandidat bliver valgt ind i Europa Parlamentet, uanset hvem af politikerne, der får flest personlige stemmer. Og den øverste kandidat hedder Per Clausen. En mand på 69…

Vi unge er ikke længere en del af problemet! En ny undersøgelse viser nemlig, at det er de gamle, som drikker mest. Vores reporter Emma er ude at samle partytricks og bud på druklege ind hos de ældre.

I denne uges Netto tilbudsavis har et nyt afsnit fået spalteplads. To sider har fået overskriften: DEN SIKRE SIDE - prepping til enhver situation…

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Thomas Andreasen, udvalgsformand for arbejdsmiljø og organisationsudvalg i Danmarks Lærerforening.

Frederikke Hellemann, Enhedslisten.

Emma Thorup, reporter.

tors 23. maj 2024 16:00 25

Er de danske banker for woke?

Texas boykotter Nordea og Danske Bank, fordi de er for “woke”. Men Anton har talt med Danske Bank, som fortæller, at de altså slet ikke er woke… Det ringer vi til Texas og fortæller dem.

Hvad synes Mike Fonseca om, at Belgien og Tyskland sænker valgalderen til 16 år, når der skal stemmes til Europa-Parlamentsvalget?

Hvorfor er der sæbe på vandpytterne i København? Og skal vi sætte os ind i det britiske valg?

Jens Rohde uddeler, som altid om torsdagen, kort og straffe ud efter fodboldloven til ugen, der gik i dansk politik.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Joachim B. Olsen, politisk kommentator B.T.

Emma Thorup, reporter.

Jens Rohde, formand for Danske Fodbolddommere.

ons 22. maj 2024 16:00 24

ANTON ER TILBAGE

Anton er hjemvendt fra honeymoon, derfor giver Mathilde en update på, hvad han er gået glip af de sidste uger.

Der er gang i Europa-Parlamentsvalget, og over alt hænger der valgplakater, hvori der er to personer på. Den, man kan stemme på, og så en profileret politiker, der står ved siden af. F.eks. Poul Nyrup, Helle Thorning eller Inger Støjberg. En ny trend! Men virker det her influencer-trick? Det tester vi i dag.

Mathilde er stadig forarget over Temu, som Anton shopper ved, og så har Anton et særligt trick med i dag.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Poul Kjellberg, kriminolog og direktør i Comeback.

Emma Thorup, reporter.

tirs 21. maj 2024 16:00 23

Danmarks ærligste program

Der er blevet anholdt ni russiske spioner i Polen. Det lyder lidt som en dårlig actionfilm, men den er sgu god nok. Der findes åbenbart ægte spioner. Hvilket får os til at tænke: Har vi russiske spioner i Danmark?

I har efterspurgt det. I er vilde med det! Så nu får I det. DER ER HAJNYT!

Der var Royal Run i går, og medierne har skrevet en masse skønne ting om Royal Run. MEN - det virker bare lidt som om, at der mangler noget objektivitet. Og her på programmet har vi en kongehus-ekspert, som har lovet, at han ALTID vil være ærlig. Så vi ringer til vores ærlige kongehusekspert: Jim Lyngvild.

Og så har Simon forgæves prøvet at finde en ekspert, der tør at sige, at Benjamin Netanyahu nok ikke ender for en krigsdomstol, selvom Den Internationale Straffedomstol ICC gerne vil udstede en arrestordre på ham. Så han har taget sagen i egne hænder. Hovedet bliver lagt direkte på blokken.

Værter: Mathilde Muus Sandberg og Simon Sandholm.

Medvirkende:

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef for PET.

Jim Lyngvild, dansk designer og ærlig kongehusekspert.

tors 16. maj 2024 16:00 25

Unge vil ikke have børn

Er danskernes fascination af True Crime gået for vidt? Der har været massiv kø foran Retten i Næstved, hvor retssagen om Kirkerup-sagen finder sted. Det er alt fra jurastuderende til ældre mennesker til gymnasieelever, som pjækker fra skole for at følge sagen.

Politikkerne er stadig desperate! Vi skal bolle mere… Eller vi skal i hvert fald have nogle børn. For der er ikke nok børn i Danmark, og flere unge fravælger at få dem. Men hvorfor? Det undersøger vores reporter Emma i dag.

Hver evig eneste torsdag ringer vi til den samme mand, nemlig Jens Rohde. Han er tidligere politiker, og nu er han formand for Danske Fodbolddommere og deler derfor røde, gule eller ingen kort ud til ugen, der gik i dansk politik.

Værter: Mathilde Muus og Simon Sandholm.

Medvirkende:

Heidi Philipsen, lektor i Medievidenskab.

Emma Thorup, reporter.

Jens Rohde, formand for Danske Fodbolddommere.

ons 15. maj 2024 16:00 25

Gå balalajka med Simon og Mathilde, når de sidst på eftermiddagen ser på verden en ekstra gang for at få øje på det vilde, det sjove, og det som alle de andre har glemt at få med.

Værter: Simon Sandholm og Mathilde Muus.

tirs 14. maj 2024 16:00 25

Alternativets stille, bøfelskende flertal

Elsker de bøffer i Alternativet? Det er dét spørgsmål, man står tilbage med lige nu. For i weekenden på deres landsmøde skulle de stemme på, hvorvidt de fremover KUN skulle handle og spise vegansk, når de var samlet i Alternativet. Det blev stemt ned. Vi laver derfor en bøf-stafet!

En lang og underlig artikel i Politiken om en robotstøvsuger ved navn Bitten har vækket noget i Mathilde. En fandenivoldsk journalistisk trang til at skabe en tendens historie. Hvad kalder du dit elektroniske apparat?

Endelig er der godt nyt til verdens mest trofaste mennesker. GameStop-aktien er oppe igen! Vi taler med dem, der har været iskolde, og som aldrig har solgt sin GameStop-aktie.

Værter: Mathilde Muus og Simon Sandholm.

Medvirkende:

Anton Ringdal, vært på Balalajka.

Jørn Grønborg, Alternativet.

Mikael Hertig, Alternativet.

man 13. maj 2024 16:00 23

Eurovision og modsvar til Bernie Sanders

Et nyt hashtag trender på TikTok. #Blockparty. Det lyder umildbart som noget, der handler om en stor fest på blokken, men det er det altså ikke. Det her er starten på gen-z’s franske revolution.

Der var Eurovision i weekenden. Et gigantisk shitshow, men noget af det mest spændende ved dét var, at Israel fik næstflest stemmer af det europæiske folk.

Nogle af dem, som var RIGTIG glade for, at det endte sådan, er Danmarksdemokraterne.

Bernie Sanders er så skuffet over danskerne, at han har skrevet et debatindlæg i Politiken. Han synes, at Novo Nordisk er et “grådigt selskab”, fordi priserne på diabetesmedicinen er markant højere i USA end i øvrige land. Vi sammensætter et svar til Bernie og sender det til ham.

AI og kunstig intelligens er nået til den katolske kirke. En amerikansk gruppe, som hedder Catholic Answers, har lavet verdens første AI-præst: Father Justin.

Han skulle give brugerne troskyldige og oplysende svar om katolicismen. Men det gik galt…

Værter: Mathilde Muus og Simon Sandholm.

Medvirkende:

Julie-Elsebeth, mor, forfatter og influencer.

Søren Espersen, kulturordfører fra Danmarksdemokraterne.

Torben Chris, komiker.

ons 8. maj 2024 16:00 24

Gå balalajka med Simon og Mathilde, når de sidst på eftermiddagen ser på verden en ekstra gang for at få øje på det vilde, det sjove, og det som alle de andre har glemt at få med.

Værter: Simon Sandholm og Mathilde Muus.

tirs 7. maj 2024 16:00 25

De store teltfølelser og au pairs

En gruppe demonstranter har slået telte op foran Københavns Universitet i protest mod universitetet, og der er kommet mange reaktioner på det. Venstrefløjen siger ja tak, og højrefløjen siger skrid. Men hvad sker der med alle de telte, der bliver slået op for tiden?

Vi taler også om Met Gala, TikTok asthectics og nyt fra flyproducenten Boeing.

De seneste 10 år er antallet af personer, der arbejder som au pair i Danmark, faldet med over 70%. Men hvordan får Nordsjælland nu hverdagen til at hænge sammen? Det har vores reporter Emma Thorup undersøgt.

Værter: Mathilde Muus og Simon Sandholm.

Medvirkende:

Emma Thorup, reporter.

Nikola Jovic, producer.

Peter Skaarup, Danmarksdemokraterne.

Jes Søndergaard, vicepræsident i Energinet.

man 6. maj 2024 16:00 24

Den farlige Alex Vanopslagh

Er Alex Vanopslagh farlig? Det sagde Pelle Dragsted på Enhedslistens årsmøde i weekenden. Det er mest hans politik, Pelle snakker om. Men er han ellers uhyggelig? Det har vi spurgt de mennesker, der kender Alex bedst, om.

Der er sat en ny rekord. En rekord, som har sat ild under en gammel konflikt, nemlig den fransk-italienske baguette-fejde og kampen om VERDENS længste baguette. Frankrig har nemlig i weekenden fået rekorden tilbage, efter den de sidste fem år har været italiensk.

Boris Johnson joggede i spinaten, da han i weekenden skulle stemme til et poiltikommissærvalg og glemte sit billed-ID. En regel, han ellers selv indførte, da han var premierminister.

Værter: Mathilde Muus og Simon Sandholm.

Medvirkende:

Sune Scheller, kampagnechef Greenpeace.

Sensei Mohan.

John Jønsson, formand for Bager- og Konditormestre i Danmark.

tors 2. maj 2024 16:00 25

En positiv forsvarshistorie

Dagens udgave er med Simon og Mathilde, en duo I godt kan vænne jer til. Anton skal nemlig giftes og er derfor væk de næste tre uger. Men frygt ej, producer-Simon låner Antons værtsstol og er klar til at sende Balalajka med Mathilde.

I dag skal vi tale med Troels Lund Poulsen, fordi vi (for en gangs skyld) har en positiv forsvarshistorie, vi gerne vil dele med ham. Det colombianske militær har nemlig lige mistet overblikket over fem millioner patroner og 37 anti-tank missiler. Det får jo vores militær til at se helt tjekket ud… Og hvad siger Troels til det?

I dag sætter hele Danmarks program også Vejle på kortet. Det gør vi ved at kåre årets Vejlenser!

Det er torsdag, og det betyder: ‘Det Rohde Kort’ med Jens Rohde. Manden, der kender fodboldloven ud og ind! Derfor uddeler han kort og andre straffe til ugen, der gik i dansk politik.

Værter: Mathilde Muus og Simon Sandholm.

Medvirkende:

Michael Svarer, professor i Økonomi.

Troels Lund Poulsen, forsvarsminister.

Jens Rohde, formand for Danske Fodbolddommere.

Jens Ejner Christensen, borgmester i Vejle.

ons 1. maj 2024 16:00 27

1. maj og Danmarks førende airfryerparti

Mathilde har taget en fridag i dag. Måske er det et pudsigt sammenfald, at kalenderen viser 1. maj (arbejdernes kampdag), ellers har hun taget fri for at synge en arbejdersang i Fælledparken. Hvem ved? Balalajka er jo et objektivt og upartisk journalist program, så i tilfælde af at Mathilde fejrer 1. maj, sørger Anton for at være modvægt til hendes røde aktivitet. Det gør han ved at sende enormt blå radio. Vi taler derfor med en række blå personligheder.

Har dem, der bruger hele dagen på at fejre og kæmpe for arbejderne, egentlig et arbejde? Det har vores reporter Emma Thorup undersøgt i dag i Fælledparken.

Danmarksdemokraterne er Danmarks førende airfryer-parti! Det skriver formanden Inger Støjberg på sin Twitter-profil, hvor hun samtidig deler en opskrift på en bacon-svøbt medister, som selvfølgelig skal laves i en airfryer. Anton har ringet rundt til lokalpolitikere fra Danmarksdemokraterne for at spørge dem lidt ind til airfryeren.

Vært: Anton Ringdal.

Medvirkende:

Mathilde Muus, vært.

Emma Thorup, reporter.

Joachim B. Olsen, politisk kommentator på B.T.

Karsten Bo Larsen, forskningschef CEPOS.

Mads Strange, Liberal Alliance.

Kristoffer Hjort Storm, Danmarksdemokraterne.

Jonas Rene Jensen, Danmarksdemokraterne.

Meiner Nørgaard, Danmarksdemokraterne.

Carsten Ullmann, Danmarksdemokraterne.

tirs 30. april 2024 16:00 28

Smager du på farsen?

Her gik vi og troede, at salmonella var et overstået kapitel i Danmark, og at vi derfor roligt kunne smage på farsen uden at blive syge, men det lader ikke til, at være tilfældet. Der er nemlig et salmonella-udbrud i gang i Danmark lige nu! Man ved ikke helt, hvorfor folk har fået salmonella, men mistænkte er lige nu hakket kød. Hvilken oplagt anledning til at tale med alle de, der smager på farsen…

Der er store problemer med denguefeber i Frankrig. Og det er et stort problem, fordi Paris om tre måneder skal afholde OL. Anton kan ikke lade være med at spekulere på, om Rusland måske (også) står bag de her dengue-historier? Ligesom med væggelusene.

Er det ånder eller aliens, der står bag mystiske forstyrrelser over Østersøen? Det skal vi prøve at finde ud af i dag.

Vært: Anton Ringdal.

Medvirkende:

Vagn Jelsøe, chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk.

Karin Linda Schiøler, forsker i global sundhed og vektorbårne sygdomme på Københavns Universitet.

Aura Anja.

man 29. april 2024 16:00 25

Kan vi snyde DF lokalpolitikere?

Kan man godt kalde sig ‘Havets Minister’, når man giver tilladelse til at pumpe miljøfarlige stoffer ud i havet? Det er spørgsmålet, vi stiller i dag i verdens hurtigste interview, efter flere eksperter har rejst anklage om ulovligheder begået i Miljøministeriet.

Statsministeren vil aflyse julen og alle andre helligdage! Det siger hun i hvert fald i en deepfaket video, som Morten Messerschmidt har lagt op på de sociale medier. Tror nogen af Dansk Folkepartis lokalpolitikere, at Morten Messerschmidts falske Mette-Frederiksen-video er ægte?

De amerikanske soldater, der lige nu er i Danmark på en NATO øvelse, har fået en pjece, der giver dem gode råd til, hvad de skal være obs på i Danmark. Det handler mest af alt om, hvordan de undgår at blive ramt af cyklister eller knytnæven fra en fuld dansker. Vi samler alle andre uskrevne regler, vi har i Danmark, og ringer til Pentagon og pitcher det.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Henriette Selck, professor ved Institut for Naturvidenskab og Miljødynamik på Roskilde Universitet.

Michael, lokalpolitiker DF.

Hartvig, lokalpolitiker DF.

tors 25. april 2024 16:00 26

Virker Venedig-tricket i København?

Anton har shoppet bryllupspynt for 1000 kroner på Temu, og nu har han dårlig smag i munden. Spidskandidaterne til Europaparlamentsvalget vil nemlig have strammere regler for handelssider, der ligger uden for EU.

I Venedig har de i dag startet et nyt system, hvor turister på 29 udvalgte dage i 2024 skal betale 5 euro i et adgangsbidrag for at besøge byen. Det skal beskytte byen mod overturisme. Vi tester, om Venedig-tricket virker på Strøget i København, hvor vores reporter Emma bilder turister ind, det koster penge at gå.

Det er torsdag og det betyder: ‘Det Rohde Kort’ med Jens Rohde. Manden, der kender fodboldloven ud og ind! Derfor uddeler han kort og andre straffe til ugen, der gik i dansk politik.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Sune Scheller, kampagnechef Greenpeace.

Emma Thorup, reporter.

Jens Rohde, formand for Danske Fodbolddommere.

ons 24. april 2024 16:00 25

Frederik Vad-tricket og den moderne pusher

I dag afprøver vi Frederik Vad-tricket på selveste Frederik Vad. Et nyt trick, der går ud på, at man siger, en anden person skal stoppe med at afbryde, selv om vedkommende ikke har sagt noget. Udlændingeordfører for Socialdemokratiet, Frederik Vad, var nemlig i Deadline i går, hvor han laver det, vi døber Frederik Vad-tricket.

Slankemedicinen Wegowy og Ozempic bliver solgt på det sorte marked. Mathilde og Anton har to meget forskellige forestillinger om, hvordan den moderne pusher ser ud. Vi afslører, hvordan den moderne pusher ser ud!

Der er EU-nyt! Det handler om Facebook og Instagram, der gør noget, de ikke må.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Michael Svarer, professor i økonomi.

Frederik Vad, udlændingeordfører for Socialdemokratiet.

Albert Frederiksen, vært på P3 Essensen.

tirs 23. april 2024 16:00 24

Mathildes barndomstraume: Anders Fogh

“Hizb ut-Tahrir er store på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Panum”. Det siger vores udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek i DR-podcasten Slotsholmen. Selv siger Panum, at det ikke passer. Vi undersøger i dag, om Kaare Dybvad Bek har ret.

Efter flere måneder i spænding er der nu endeligt sat punktum i sagen om fiskefileterne fra Rema 1000. Fiskefileter fra Rema 1000 er ikke rigtige fiskefileter. De består nemlig af hakket fiskekød fra forskellige fisk, og ikke en enkelt filet! I dag går vi all in på forbrugerjournalistik og undersøger, om der er andet mad derude, der ikke er, hvad det udgiver sig for at være.

I morges kom Mathilde i tanke om sit ældste barndomstraume, udover kviksand og skovsnegle, nemlig Anders Fogh. Anton hjælper hende med at bearbejde traumet.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Brian Holm, tidligere cykelrytter.

Emma Thorup, reporter.

man 22. april 2024 16:00 26

Stand-upperen Mona Juul og radiofonisk shrinkflation

Der er kommet en ny stand-upper til byen. Og jokesene, de sidder løst! Vi taler selvfølgelig om De Konservatives nye formand Mona Juul. Hør et par af hendes jokes i dag.

“Ingen skal finde sig i det!”. Det er ordene fra statsminister Mette Frederiksen, når hun taler om tonen på de sociale medier. Hun vil have et opgør med debatkulturen på sociale medier, og har delt nogle af de beskeder, hun selv har modtaget, som vi læser op.

Vi skal til at tage et lille kig ind i en fremtid, som sker for øjnene af os. Shrinkflation! Produkter bliver mindre, og det er et spørgsmål om tid, før vi også bliver ramt af det her. Så i dag giver vi et bud på, hvordan en radiofonisk shrinkflation lyder.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende: Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

tors 18. april 2024 16:00 24

Vi taler med havet, og så får Mathilde en veninde

I dag skal vi facilitere en vaskeægte venne-date. Vi skal nemlig opfylde to drømme. Vores formiddagsprogram Drømmeholdet havde lytteren Bjørg med, hvis drøm var at være med i Balalajka. Og Mathilde har også en drøm, hun tit nævner: Dét er at få en veninde. I dag kombinerer vi de to drømme.

“De danske fjorde er som en krop, der storryger og drikker. Om de får hjertestop afhænger af, om sommeren bliver varm og vindstille eller ej”. Det siger en hav-ekspert. Det tætteste man kommer på det, må så være at tale med en krop, der storryger og drikker. Derfor taler Anton i dag med storrygende kroppe for at finde ud af, hvordan havene har det.

Det er torsdag, og det betyder: ‘Det Rohde Kort’ med Jens Rohde. Manden, der kender fodboldloven ud og ind! Derfor uddeler han kort og andre straffe til ugen, der gik i dansk politik.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkede:

Jacob Jørgsholm, restauratør.

Bjørg, lytter.

Jens Rohde, formand for Danske Fodbolddommere.

ons 17. april 2024 16:00 23

Vi tester Stoklund-tricket

Et nyt trick er skabt i Danmark, og vi vil gerne døbe det: Stoklund-tricket. I alt sin enkelthed går det ud på, at man får folk til at rose noget bestemt på en måde, hvor det virker tilfældigt. Præcis som Rasmus Stoklund gjorde i weekenden!

Hvordan er en dreng et rigtigt drengebarn? Og hvad gør piger til pigebørn? Det skal vi forhåbentlig blive klogere på i dag. Nye Borgerliges nye formand Martin Henriksen mener, at der skal laves et opgør mod ‘wokeismen’. Det taler vi med Kenneth fra Nye Borgerlige om i dag.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Sune Bang, kommunikationsrådgiver.

Isabella, chef på P3.

Kenneth Korsbæk, organisatorisk formand for Nye Borgerlige.

tirs 16. april 2024 16:00 24

Børsen i brand

Det er en historisk dag på den lidt ærgerlige måde. Børsen står i flammer. Mens brandfolkene forsøger at redde bygningen, har normale mennesker også hjulpet med at redde alt den kunst ud, som gemmer sig derinde. Vi prøver at blive klogere på, hvad der gemmer sig derinde.

Hvor mange penge skal minkavlerne have for deres andelsselskab Kopenhagen Fur? De siger selv 3,9 milliarder, men det tal er baseret på en uredelig metode, siger en professor i økonomi til Zetland. Betyder det, at minkavlere ikke kan regne, eller er det en ærlig fejl?

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Mads Dalgaard Madsen, USA-ekspert.

Lisette Vind Ebbesen, museumsdirektør på Skagens Kunstmuseum.

man 15. april 2024 16:00 25

Phishingmails og Kählervaser

Mathilde er blevet bange for at blive offer for cannabissælgende, svindlende russere eller andre godtfolk, ligesom 186.000 personer er blevet. Og hendes mail bugner af tvivlsomme beskeder fra lyssky typer. Derfor får Mathilde hjælp af Anton til at tjekke, om de beskeder, hun har modtaget, er sikre at åbne. Vi snakker også med Kirsten Leuenhagen om Sofie Lindes nye Kähler-vaser, som får hård kritik i Politiken, og om en fejde mellem Mick Jagger og den danske burgerkæde Jagger.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Sune Scheller, kampagnechef i Greenpeace.

Kirsten Leuenhagen, folkelig dansker.

tors 11. april 2024 16:00 24

Hvem er mest Anders Agger?

Rejsekortets nye app overvåger dig hele tiden, uanset om du bruger den eller ej. Og det er et problem, mener mange. Datatilsynet opfordrer virksomheden bag rejsekortet til at få tjekket appen igennem igen og genoverveje, om alting er, som det skal være. Mathilde er umiddelbart ligeglad, men det er Anton ikke.

Elvira Pitzner åbner for første gang op om, hvordan det var at være i fængsel i Dubai. Der er nemlig kommet et nyt afsnit af TV-serien Diamantfamilien i dag. Vi taler med Anders Vistisen om det.

Det er torsdag, og det betyder: ‘Det Rohde Kort’ med Jens Rohde. Manden, der kender fodboldloven ud og ind! Derfor uddeler han kort og andre straffe til ugen, der gik i dansk politik.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkede:

Poul Kellberg, kriminolog.

Jens Rohde, formand for Danske Fodbolddommere.

Anders Vistisen, medlem af Europa-Parlamentet.

ons 10. april 2024 16:00 24

Pookie og Jett?

Dansk Folkeparti og Enhedslisten er enige om at EU’s nye store migrationslov ikke skal stemmes igennem. Anton har i dag undersøgt, hvad DF og Enhedslisten ellers er enige om. At C.V. Jørgensen er cool?

I går måtte en biograf i Odense aflyse visningen af Jagtsæson 2. Det måtte de, fordi gæsterne allerede på vej ind i salen fik hosteanfald og havde svært ved at trække vejret. Fyns Politi har undersøgt sagen, men kan simpelthen ikke finde ud af, hvad det er. Vi spørger Tinfoil Tim, der er konspirationsteoretiker, hvad det mon kan være.

Ellers taler vi om Ruslands informationskrig, Emmanuel Macron, Pookie og Jett og Mathildes barndomsfrygt.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Mads Rundstrøm, formand for foreningen Republik Nu.

Christian Juhl, Enhedslisten.

Hartvig Sørensen, Dansk Folkeparti.

John Ørtoft, Enhedslisten.

Peter, Dansk Folkeparti.

Tinfoil Tim, konspirationsteoretiker.

tirs 9. april 2024 16:00 24

Det skal ikke være sjovt at gå på arbejde!

Livet, og det at gå på arbejde, skal IKKE være sjovt og lystbetonet. For sådan er det altså ikke hele tiden. Det siger statsminister Mette Frederiksen i hvert fald. Vores reporter Emma er ude og holde øje med, hvor sjovt de arbejdende danskere har det.

Vi bliver nødt til at tale om kaffe på en ny måde! Det siger mesterbaristaen Søren Stiller Markussen til DR, og i dag skal han lære Mathilde (der hader at tale om kaffe) lidt om kaffe.

Mink, mink, mink. Flere minkavlere har søgt om erstatning for mink, de aldrig har haft. I dag får vi den rigtige historie om minkavlernes kompensation.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Nynne og Kasper, radioværter på Residensen.

Emma Thorup, reporter.

Søren Stiller Markussen, barista.

Kristian Sloth, landbrugsdebattør og journalist.

man 8. april 2024 16:00 25

Det afrikanske Balalajka

Pusher Street er blevet lukket i weekenden, men ifølge Alternativet stopper det ikke hashsalget. De siger i en video på Instagram, at de fleste danske byer allerede har et pusher street. Men den køber Anton ikke! Derfor laver vi vores egen undersøgelse om de danske byers pusher street. Vi forsøger også at replicere et fantastisk radioindslag, Mathilde hørte i Sydafrika på en ekstremt succesfuld sydafrikansk radiokanal. Det handler om dæmonuddrivelse, og det bliver vildt!

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør for Plastic Change.

Anders Lund Madsen, folkekær person.

Rasmus Bredberg, deltager ved CO2-rally.

tors 4. april 2024 16:00 24

Olympiske sexlege

Vi er tilbage! Endelig. Efter påske, sygdom og Mathildes ferie til Sydafrika.

300.000 kondomer bliver givet ud til atleterne, der skal deltage i OL i Paris. Hvad sker der i OL- landsbyen, hvor atleterne bor, siden der skal uddeles så mange kondomer? Det får vi måske svar på i dag.

Det er torsdag, og det betyder: Det Rohde Kort - med Jens Rohde. Manden, der kender fodboldloven ud og ind! Derfor uddeler han kort og andre straffe til ugen, der gik i politik.

Der har været kaos i Forsvaret i en længere periode, og nu er der måske styr på tingene - eller der er i hvert fald ny chef. Vores reporter Emma Thorup har lavet en explainer om det.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Niels Bach, Skive Politi.

Sarah Bro, svømmer.

Jens Rohde, fodbolddommer.

Emma Thorup, reporter.

ons 27. marts 2024 16:00 24

Antons aktualitetspasning

Fordi mange daginstitutioner holder lukket, har Anton tilbudt at passe alle lytternes børn, så de ikke ligger derhjemme og dovner den i ferien. Og samtidig kan han så lære dem noget om nyheder, så de ikke gamer og er på TikTok. Kæmpe win! Så vi har studiet fuldt af børn. 8 styks for at være præcis. De bliver taget på en tur gennem nyhedsbilledet til en snak om gækkebreve, cremer, stenbiderrogn og madspild.

Vært: Anton Ringdal.

Medvirkende:

Iben Sønderup, næstformand i Hjernerystelsesforeningen.

Adrian, barn.

Lina, barn.

Arya, barn.

Luca, barn.

Alexander, barn.

Georg, barn.

Valter, barn.

tirs 26. marts 2024 16:00 26

Vil du have dit barn passet af Anton i radioen i morgen?

Antons aktualitetspasning finder sted i morgen klokken 16-18 på P3. Keder dit barn sig derhjemme i påsken? Lad det blive passet af Anton i morgen, imens han sender Balalajka. Det bliver både hyggeligt og sjovt, og så lover han at dit barn bliver klogere!

Er der virkelig fyldt med tigermyg i Paris som medierne skriver? Vi ringer til en cafe og et hotel i Paris og spørger.

Påskebordet skal fylde igen i dag. Denne gang får vi vores helt egen snackekspert Kirsten Leugenhagens bud på, hvad der skal på et godt påskebord.

Vi glæder os til i morgen.

Vært: Anton Ringdal.

Medvirkende:

Joachim B. Olsen, politisk kommentator.

Thomas Pape, insektekspert.

Emma Thorup, reporter.

Kirsten Leugenhagen, snack ekspert.

man 25. marts 2024 16:00 26

Det mest uetiske påskebord

“Et glas med Bruus”, ny podcast af skatteminister Jeppe Bruus. Another one! Det vælter med podcast lavet af politikere, og derfor har Anton brug for at bare én politiker, lover ham ikke at starte en podcast. Vi har besøg af Jon Stephensen.

Hvordan laver man det mest røvhulsagtige påskebord? Køkkenchef på gastronomisk innovation, Rasmus Leck Fischer giver os den mest uetiske påskemenu.

Vært: Anton Ringdal.

Medvirkende:

Michael Svarer, professor i økonomi.

Jon Stephensen, løsgænger i Folketinget.

Emma Thorup, reporter.

Rasmus Lech Fischer, køkkenchef på gastronomisk innovation.

tors 21. marts 2024 16:00 26

Får man dårlig samvittighed af at spise stenbiderrogn?

Stenbideren er en sjov fisk. Man ved ikke rigtigt så meget om den, men den har det ikke så godt. Eller der er ikke så mange fisk længere. Og på en artikel på DR.DK kan man læse, at eksperterne i artiklen ikke rigtig kan svare på, om man kan spise stenbiderrogn med god samvittighed. Det sætter vi vores praktikant Emma Thorup til at undersøge.

Vi snakker også med vores gode ven Kirsten Leuenhagen, som giver råd til opskrifter uden kød. OG det er jo torsdag, hvilket betyder, at vi skal uddele kort ud fra fodboldloven til vores politikere.

Værter: Anton Ringdal.

Medvirkende:

Emma Thorup, reporter.

Jørgen Serup, overlæge på Bispebjerg Hospital, hudekspert og professor.

ons 20. marts 2024 16:00 27

Samfundskritikere og folkeskolepraktikanter

Mathilde er syg, men det betyder ikke, at programmet daler i kvalitet. I stedet har vi to veloplagte gæstemedværter. Sammen med samfundskritikeren Flemming Blicher kigger vi på nogle af de historier, der fylder allermest på de sociale medier, og vurderer, om der er noget suspekt ved historierne. Er Boing nogle griske pengesvin, der slår whistleblowere ihjel, og er Kate Middleton død? Det kigger vi på. Anton får også besøg i studiet af vores folkeskolepraktikant Viggo (på næsten samme alder som Mathilde), så de hver især kan præsentere hinanden for en historie (næsten ligesom når Mathilde er her).

Værter: Anton Ringdal.

Medvirkende:

Flemming Blicher, samfundskritiker.

Viggo Kimer, folkeskolepraktikant.

tirs 19. marts 2024 16:00 23

Kønsforræderi eller kvindekamp?

Hvis bare én politiker mere forlader et af de tre regeringspartier, så står partierne i en situation, hvor de ikke længere har et flertal. Det er situationen, efter Mads Fuglede forlod Venstre for at blive en del af Danmarksdemokraterne. Heldigvis kan regeringspartierne jo prøve at overtale nogle af løsgængerne til at blive en del af deres partier… Mon det bliver Lars Bøje, Theresa Scavenius eller Mike Fonseca, som regeringen ringer til først?

“Gå til politiet, hvis du har en historie om Nordic Waste”, det er beskeden fra Randers Kommune. I dag hjælper vi jer med, om jeres historier er gode nok til at gå til politiet.

Mathilde har to historier med fra TikTok, og så taler vi om Rusland, der muligvis står bag alle rygterne om Kong Charles død.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende: Sune Scheller, kampagnechef Greenpeace.

man 18. marts 2024 16:00 24

De største brag med Bang

Casper Christensen eller Sanjay Shah? Mathilde har bemærket en sammenhæng mellem det, Sanjay Shah siger i sin retssag og til pressen, og noget af det, Casper Christensen har sagt i Klovn. Derfor har hun lavet en quiz: “CC eller SS”, hvor hun quizzer i, hvem der har sagt hvad.

Bankerne tjener stadig styrtende med penge på grund af de høje renter, vi alle betaler til det. Det gør Anton sur, og derfor får han et par aktivisme-fifs af Mathilde. Han vil gøre noget NU.

Forsvaret har lavet en podcast sammen med komikeren Christian Fuhlendorff, og udgifterne til den har man valgt at tælle med i Danmarks samlede forsvarsudgifter. Vi vil også gerne sørge for, at vi lever op til vores Nato-mål. Derfor har vi også lavet et bud på en podcast, som forsvaret kan købe af os. Den hedder: De største brag med Bang!

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet og ekspert i russiske forhold.

Carsten Bang, standupkomiker.

tors 14. marts 2024 16:00 23

ER LYDEN FOR HØJ I IMAX?

Man får blæst ørene af, hvis man tager ind og ser en film i en af Cinemaxx IMAX-biografer. Lyden i IMAX er så høj, at det faktisk er skadeligt for ørene. Dét har en mand, ved navn Morten, forsøgt at rejse en debat om. Ham taler vi derfor med. OBS: Interviewet er meget højt.

Nu skal det for alvor være slut med Pusher Street. Politiet vil nemlig, med en ny kampagne, gå benhårdt efter de turister, der tror, at en tur til København er lig med en havre-latte, en lidt skuffende statue af en havfrue og en pot-joint KØBT PÅ PUSHERSTREET. Hør kampagnen her!

Det er torsdag, og det betyder: Det Rohde Kort - med Jens Rohde! Manden, der kender fodboldloven ud og ind! Derfor uddeler han kort og andre straffe til ugen, der gik i politik.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Mathilde Kimer, Ruslandskorrespondent.

Morten Stjernholm, forfatter på Recordere.dk.

Jens Rohde, ekspolitiker og formand for danske fodbolddommere.

ons 13. marts 2024 16:00 25

“Vi er ikke døve, vi er heller ikke dumme”

Det danske forsvar skal styrkes, og i den forbindelse sagde Mette Frederiksen noget, der lige fik os til at spærre øjnene op. “Vi er ikke døve, vi er heller ikke dumme”. Vi spørger, hvad Danske Døves Landsforening mener om den her formulering.

Vi har nu fået en statue ind og stå hos landets kulturminister! I sidste uge holdt vi fernisering i Balalajka. Mathilde lavede nemlig en skulptur af Karen Volf småkager, fordi kulturministeren Jakob Engel-Schmidt ville have flere kvindelige statuer og selv nævnte Karen Volf som bud. Vores reporter Emma var inde og aflevere den i dag.

Og så har Mathildes fundet noget på TikTok, hun skal vise Anton.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Henrik Rindom, misbrugsekspert og overlæge.

Lars Ahlburg, landsforperson for Danske Døves Landsforeing.

Jakob Engel-Schmidt, kulturminister.

Emma Thorup, reporter.

tirs 12. marts 2024 16:00 26

Antons faglige crush

Anton har i længere tid haft et godt øje til Henrik fra Carte Blanche. Et fagligt godt øje. Så Mathilde har inviteret Henrik i studiet, så han sammen med Anton kan lave aktualitetsindhold. Men hvordan går det, når man pludselig skal arbejde sammen med sit store faglige idol.

MobilePay har opdateret sin app, så man nu kun kan hedde sit borgerlige navn. Det er en trist dag for alle dem, der har haft et sjovt navn, og derfor holder vi en mindehøjtidelighed for de sjove navne.

Apropos sjove, så kalder Pia Olsen Dyhr SF for Danmarks kedeligste parti. Men så kedelige kan de vel ikke være? Det undersøger Anton.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Søren Egge Rasmussen, fødevareordfører Enhedslisten.

Steffan Agersnap, SF.

Astrid Carøe, SF.

Carl Valentin, SF.

man 11. marts 2024 16:00 26

Fattigbro møder financebro

Ungdommen har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Det er grove løjer, men vi har måske en løsning. På TikTok vælter det frem med “financebros”, altså unge gutter der giver tips til, hvordan man nemt bliver rig. Derfor sætter vi i dagens program et møde op mellem Mathildes ven, der har knas med økonomien, og financebro’en Casper Krause.

Retssagen mod Sanjay Shah begynder i dag, derfor har Anton brugt dagen på at producere et mini-afsnit ‘Tyran’ til Mathilde, der forklarer sagen.

I nat (dansk tid) blev Oscarpriserne uddelt. På trods af Antons Oscar deathrace, har han ikke set showet i nat. Men der var flere politiske budskaber at finde ved årets Oscar-uddeling. Vores reporter Emma Thorup har været ude og spørge, hvad folk tænker om det.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Frederikke Muff, journalist.

Tobias, Mathildes ven.

Casper Krause, tiktokker.

Emma Thorup, reporter.

tors 7. marts 2024 16:00 23

Karen Volf i kager

Der er for få statuer af kvinder, mener kulturministeren. Heldigvis kan vi sørge for, at der kommer nogle flere - i hvert fald laver Mathilde Muus en skøn kammerjunke-udgave af Karen Volf. Det er nemlig hende, kulturministeren efterspørger. Vi holder fernisering og fejrer det.

Anton genopfinder den klassiske genre “telefonfis”. Arla vil have deres mælkekasser tilbage, så Anton ringer til en mand, der hedder Kenneth, som har en knallert med mælkekasser. Anton udgiver sig for at være fra Arla og siger, han vil have mælkekasserne tilbage.

Derudover kan vi komme med en stor afsløring: Hvem fandt på sætningen: “Come on now dawg”. Det er særligt streameren Rasmus Søndergaard, der bruger den som sin catchphrase; men vi er faldet over et gammelt klip med en rapper, der hedder Little Boosie, som siger præcis samme sætning. Vi spørger Rasmus, hvem der har fundet på den.

Og så skal vi også lige forbi den kvindehadske tiktokker Kisoan Subarakan.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Jakob Engel Schmidt, kulturminister.

Rasmus Søndergaard, gamer.

Jens Rohde, fodbolddommer.

ons 6. marts 2024 16:00 24

Pas på høtyven!

Mathilde er syg! Mistænkeligt ovenpå, at hun i går sagde, at hun var bange for at blive fyret, fordi vi MÅSKE var kommet til at indgå et kommercielt samarbejde. Men frygt ej. Der står en anden kvinde klar i kulissen til at overtage Mathildes plads, så det ikke bliver ren drengehørm. Vi kommer forbi en hidsig generalforsamling i Bæredygtigt Landbrug, som måske er blevet radikaliserede? Vi snakker også om Søren Papes død, og hvordan det har påvirket os, og så skal vi snakke med transportminister Thomas Danielsen om, hvordan det er grønt at investere i indenrigsflyvning. Det bliver stort og godt!

Værter: Anton Ringdal og Emma Thorup.

Medvirkende:

Andreas Kraul, fodboldkommentator.

Jakob Nielsen, chefredaktør på Altinget.

Thomas Danielsen, transportminister.

Christopher Smith, psykolog.

Line Lerche Mørck, professor i forebyggelse af radikalisering og bandeinvolvering.

tirs 5. marts 2024 16:00 24

Mike Fonsecas fortid

Mathilde så et YouTube-klip i morges, som måske har ændret hendes verdensopfattelse fuldstændig - for det viser sig, at Mathilde nok har brugt en stor del af sin barndom på at kigge på et stream af Mike Fonseca, der spiller Minecraft. Balalajka vil også gå forrest og vise, hvor nemt og smertefrit, det er at tage en gonorré-test. Problemet er bare, at det viser sig at være enormt besværligt og smertefuldt at tage en gonorré-test, hvilket går op for os lidt for sent. Og så er vi nødt til at kigge indad og se på, om vi er kommet til at lave et kommercielt samarbejde med Spejder Sport. Plus - vi skal høre om Antons største kryptovaluta-fejltagelser!

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

man 4. marts 2024 16:00 24

COME ON NOW DAWG

Hvem har egentlig fundet på ‘Come on now dawg’-udtrykket? Er det Rasmus Søndergaard eller en dame fra Spejder Sport, der hedder Karina, men gerne vil kaldes Karizzna? Hvorfor kan tennisspillere ikke finde ud af at opføre sig ordentligt, når de spiller? Er vi ved en fejl blevet russiske nikkedukker? Og må Mathilde overhovedet iklæde sig det tøj, som hun har på, når hun er på arbejde, eller er det for politisk? Det er alt sammen spørgsmål, vi undersøger i dagens udgave af Balalajka!

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

ons 28. februar 2024 16:00 26

Et meget bredt netværk

Vores jagt på at finde ud af, om Anton kan tillade sig at være rasende over, at bankerne tjener styrtende med penge, mens han skal betale mere i rente, fortsætter. I går blev vi lullet i søvn, men i dag prøver vi at genfinde vreden! Og hvem må være mest vred på bankerne? Pelle Dragsted fra Enhedslisten? Eller måske Mathildes ven, som tilfældigvis er kommunist…

Vi tester også, om de egentlig stjæler så meget, som statistikkerne viser i Rødovre. Danskerne stjæler nemlig helt vildt. Derfor har vi sendt vores reporter Emma Thorup til Rødovre, hvor hun efterlader en pose chips på gaden og venter på den bliver stjålet.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Jens Rohde, formand for Danske Fodbolddommere.

Anders Lund Madsen, levende menneske.

Henry Blachman, Pelle Dragsteds stand in.

Emma Thorup, reporter.

tirs 27. februar 2024 16:00 26

Lyset er tilbage, og børn elsker “KiMs Chips Battle”

Lars Boje Mathiesen er tilbage. I går lavede han en vaskeægte teaser på sin Facebook for “et måske kommende parti”. Vi har (sammen med lytterne) gode forslag til, hvad det “måske kommende parti” kan hedde.

“KiMs Chips Battle” er en kampagne, der kører nu, hvor forskellige youtubere og influencere har designet hver deres chipsesmag. Forbrugerrådet TÆNK klager over, at KiMs reklamerer til børn. Men det, mener KiMs ikke, var deres udgangspunkt med kampagnen. Så hvem er det egentlig, der køber de her chips? Det har vores reporter Emma Thorup været ude og undersøge i dag.

Nu vil der igen være lys tændt i parkerne i København. Det har der været tidligere, men i 2022 valgte man at slukke det, da energipriserne bragede i vejret. De priser er ikke helt så høje mere, og derfor tændes de nu igen. En tryghedsundersøgelse viser dog, at det ikke har skabt mere utryghed at slukke lyset. Det, synes vi, er lidt overraskende.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace Danmark.

Emma Thorup, reporter.

Ida Moesby, forbrugerøkonom hos Nordea.

Astrid Aller, medlem af borgerrepræsentationen i København for SF.

man 26. februar 2024 16:00 24

Pigers pølseproblem

Hvor sjov er Donald Trump egentlig, hvis man isoleret set kigger på hans jokes? En forsker har analyseret Trumps brug af humor. Vores reporter Emma Thorup er gået på gaden for at fortælle tilfældige mennesker nogle af Trumps jokes.

Store bryster, seksuelt afvigende og en højde på under 155. Det har været en del af forsvarets liste på over 100 sider med helbredskrav. Men det er slut nu. Den mest omfattende ændring i helbredskravene er på vej.

Mathilde har fået en reklame på TikTok med pulver, som kvinder kan hælde i toilettet. Pulveret fjerner både lugt og lyd, så ingen opdager at vi skider. DET GÅR IKKE. Lad os normalisere, at kvinder også går på toilettet - det får vi hjælp af lytterne til.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Kenneth Øhlenschlæger Buhl, militær analytiker ved Forsvarsakademiet.

Emma Thorup, reporter.

tors 22. februar 2024 16:00 28

Inger Støjberg bunder en Cola Zero

Hvor lang tid tager det for Inger Støjberg at drikke en Cola Zero? Er et spørgsmål, som trænger sig på. Lige nu er politikerene nemlig i fuld gang med at finde ud af, om der skal CO2-afgifter på landbruget. Landsmændenes Organisation kunne godt tænke sig, at Inger Støjberg deltog, hvortil hun har sagt: “Hvis vi (Danmarksdemokraterne) bliver inviteret til forhandlinger, kommer vi. Men hvis de sætter et glas mælk eller en Cola Zero foran mig, kan jeg nok allerede nu røbe, at det bliver drukket rimelig hurtigt”.

Vi har også besøg af Pavloskis Balalajka Orkester.

Ellers er det torsdag, og det betyder, at vi skal have ekspolitiker og formand for danske fodbolddommere, Jens Rohde, til at uddele kort og andre fodboldstraffe til ugen, der gik i dansk politik.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Joachim B Olsen, politisk kommentator.

Inger Støjberg, partileder og stifter af Danmarksdemokraterne.

Pavloskis Balalajka Orkester.

Jens Rohde, ekspolitiker og formand for danske fodbolddommere.

Kirsten Leuenhagen, ældre menneske.

Jette Rømer Oldentoft, ældre menneske

ons 21. februar 2024 16:00 26

Antons mande-rum

Drama, intriger og kærlighed. 24 timer i døgnet. Storkesæsonen er skudt i gang! I går landede den første stork nemlig i den sønderjyske by, Jersing. Det kan man følge på Storke TV.

Mænd og kvinder glider mere og mere fra hinanden rent politisk. Kvinderne flytter sig længere ud på venstrefløjen, mens mændene bliver mere konservative. Formanden for Socialdemokratisk Ungdom siger i Deadline, at der mangler et rum for drengene, hvor de kan tale om deres problemer. Og tale om, hvordan man er mand i 2024. Dét mande-rum skaber Anton i dag.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Eigil Kaas, professor i meteorologi ved Københavns Universitet.

Doris Vedel, storke-entusiast.

tirs 20. februar 2024 16:00 24

BØRNE-BANDIT-BALALAJKA

Verdens korteste interview handler i dag om firmaet bag Tinder og Hinge, der er blevet sagsøgt for at fastholde singler fremfor at bidrage til at finde kærligheden.

Danmark mangler et lydtilbud til børn! Det mener regeringen, der vil kaste 62 millioner kroner efter et nyt lyd-univers til børn. Men det er spild af penge, mener både Lakserytteren og Anton. Derfor tager Anton opgaven på sig og laver i dag BØRNE-BANDIT-BALALAJKA med Mathilde.

Ellers taler vi om ris, sommer-OL i Paris og Antons dårlige vaner.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Christian Skettrup, digital analytiker og efterforsker hos Njord Law Firm og medvært på DR-podcasten “Enter - Internettets Skygge”.

Peter Nørgaard, bugtaler.

Klovnen Njetski, klovn.

Kirsten Leugenhagen, snack-ekspert.

Jesper Olsen, formand i Transparency International Danmark.

man 19. februar 2024 16:00 25

Er kvinder med barnevogne en minoritet?

En ring er blevet fundet i Emmerlev i Sydvestjylland. Og måske er den ring et bevis på, at den franske elite og fyrsteslægten merovingerne kan have haft en direkte forbindelse til Emmerlev. Det har vi undersøgt i dag.

Er det diskrimination af en minoritetsgruppe, når en kvinde med klapvogn ikke kan komme ind i en bus? Alternativets kandidat til Europa-Parlamentsvalget Karoline Lindgaard skriver på X “Jeg er så dødtræt af diskrimination af minoriteter og sårbare grupper! Dette skal ændres”, efter hun var blevet afvist af tre Movia-busser, fordi der ikke var plads til hendes søn i klapvognen. Vi spørger hende, hvad hun mener med det citat.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Karoline Lindgaard, Alternativets kandidat til EU-parlamentsvalget.

tors 8. februar 2024 16:00 25

Vi lydhealer Peter Hummelgaard

Vi er studset over en pudseløjerlig sammenhæng mellem vores justitsminister Peter Hummelgaard og brugen af ordet “bekymret”, og det går simpelthen ikke… Vi forsøger derfor at få Peter Hummelgaard til at sænke skuldrene lidt ved en god omgang lydhealing.

Mike Fonseca er tilbage på Borgen i dag efter at have været sygemeldt i 82 dage. Vores reporter, Emma, har været ude og få en helt særlig målgruppe til at lykkeønske Mike med endelig at være rask igen.

Hvad kan splitte et land mere end den berømte fastelavnsbolle? Intet. Københavnere vil nemlig betale mere for fastelavnsboller end jyder, viser en ny undersøgelse, og derfor forsøger Balalajka i dag at samle nationen og øge sammenhængskraften.

Ellers er det torsdag, og det betyder, at vi skal have ekspolitiker og formand for danske fodbolddommere, Jens Rohde, til at uddele kort og andre fodboldstraffe til ugen, der gik i dansk politik. I dag uddeles et rødt kort!

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Kim Højgaard, direktør i Anti Doping Danmark.

Emma Thorup, reporter.

Peter Hummelgaard.

Jens Rohde, ekspolitiker og formand for danske fodbolddommere.

ons 7. februar 2024 16:00 26

Balalajka prøver at redde en ræv

Der er BREAKING i historien om Mike Fonsecas sygeorlov. Mike Fonseca har været sygemeldt, siden han blev smidt ud af Moderaterne, efter det kom frem, at han var kærester med en 15-årig. Vi har talt hver eneste dag, og vi nåede 83 dage. I morgen er Mike Fonseca tilbage som løsgænger i Folketinget.

I går endte vi på en wicked mission. Vi skulle redde Tages kæleræv. Tage har i 3,5 år haft ræven, Bamseline, men det må han ikke, da det er ulovligt. Derfor taler vi i dag med Mark fra Pangea Park, som måske kan hjælpe os med at tage sig af Bamseline.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Anna Thygesen, kommunikationsrådgiver.

Kirsten Leuenhagen, snack-ekspert.

Aleksander Laursen, demonstrant.

Tage, kæleræv-ejer.

Mark, medejer af Pangea Park.

tirs 6. februar 2024 16:00 27

Fingre i numsen

En ny rapport viser, at det står skidt til med pigernes mentale trivsel. Førhen har piger og drenges mentale trivsel fulgtes ad, men nu er drengene altså blevet gladere, og det omvendte gælder for pigerne. Vores reporter Emma Thorup er ude og undersøge, hvorfor.

Mathilde har ugens Tokdatering med, som handler om “Aestetics” og “Sade-girls”. Tokdatering = TikTok-opdatering.

Man må IKKE stikke sin finger i numsen på andre mennesker, hvis de ikke selv har bedt om det. Det har en fodboldfan fundet ud af, efter han i går i en spansk fodboldkamp stak sin finger op i numsen på Sevilla-spilleren Lucas Ocampos. Det har fået os til at indse, at vi har et internt problem på redaktionen.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Jesper Olsen, formand for Transparency International Danmark.

Emma Thorup, reporter.

Tage Damgård, kæleræve-ejer.

man 5. februar 2024 16:00 25

Spilreklamer og speciel medvært

I dag er det ikke kun Anton og Mathilde, der er værter på Balalajka. Vi har nemlig en medvært fra TV GLAD med, og han hedder Rasmus Nielsen. Rasmus er med, fordi Danske Handicaporganisationer og Fagbevægelsens Hovedorganisation, i sidste uge, kom med et opråb om, at mange mennesker med handicap har svært ved at få et job.

Det, synes vi, virker ret fjollet, og derfor vil vi gerne vise, at folk med handicap godt kan varetage et normalt job.

Unge mennesker gambler for meget, derfor har skatteminister Jeppe Bruus lavet et panel af unge, der skal komme med anbefalinger til, hvordan man kan få spilleforbruget ned. Vi spørger ham, hvorfor han ikke laver et totalt-forbud mod gambling reklamer.

Flere frisører tilbyder nu et “stilleklip”, hvor det er forventningsafstemt, at kunde og frisør ikke taler sammen under klipningen. Hør vores reporter Emma Thorup teste det.

Værter: Anton Ringdal, Mathilde Muus og gæstevært, Rasmus Nielsen.

Medvirkende:

Marcus Mossalski, spillefri ludoman og medlem af skatteministerens ungespilpanel.

Jeppe Bruus, skatteminister.

Emma Thorup, reporter.

Jakob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune.

tors 1. februar 2024 16:00 27

Havfrue-aktivisme og Ciao fra København

Efter gårsdagens snak om den australske anmelder, der beskriver Den Lille Havfrue som lille og overvurderet, har vi i dag placeret (måske) verdens mindste udgave af Den Lille Havfrue foran Den Australske Ambassade… Så kan de lære det!

Så har vores reporter Emma Thorup været ude og sludre lidt med alle de italienere, der nu bor i København. Italienerne er nemlig, på få år, blevet den næststørste befolkningsgruppe i København - efter danskerne.

Ellers er det torsdag, og det betyder, at vi skal have ekspolitiker og formand for danske fodbolddommere, Jens Rohde, til at uddele kort og andre fodboldstraffe til ugen, der gik i dansk politik. I dag uddeles et rødt kort!

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Andreas Westergaard, kommunikationschef i Astma Allergi Danmark.

Emma Thorup, reporter.

ons 31. januar 2024 16:00 27

En LILLE havfrue

Et australsk medie har kaldt den lille havfrue for verdens mest overvurderede seværdighed. Det finder vi os ikke i! Og hvad ved de australske anmeldersnobber egentlig om det? Derfor sender vi vores reporter Emma Thorup ud til den lille havfrue for at snakke med de RIGTIGE turister for at høre dem, om den er stor nok. Altså havfruen. Hvis australsk mediebashing ikke er nok, kommer vi også fordi Elon Musks nye sci-fi hjernechip, som er blevet opereret ind i et rigtigt menneske, et interview som afhænger af, at personen ikke hoster og forberedelse til valentinsdag. Ja tak.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Jakob Garff, vært på Kapitalisterne.

Kenny Kariyawasam, lokomotivfører.

Benjamin Svejgaard, læge ved Aalborg Universitet.

tirs 30. januar 2024 16:00 27

The Big Salt?

Er saltindustrien ved at overtage verden? Anton og Mathilde er stødt på flere (vidt forskellige) historier i medierne, der alle har det samme tilfælles: SALT. Te skulle i følge ny forskning blive bedre med salt i, en vingummi bamse skulle blive stor ved at tilføje salt, folk blander nu salt i deres espresso shot, og filmen Salt Burn florerer online. Vi diskuterer derfor vores teori med samfunds-skeptiker, Mark Barner. Derudover får vi airfryer-tips af vores helt egen snackekspert, Kirsten, og taler med den hollandske Forrest Gump, eller?

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Jesper Olsen, Formand for Transparent International Danmark.

Mark Barner, samfunds-skeptiker og medskaber af fælleskabet Samling.

Kirsten Leuenhagen, snackekspert på Balalajka.

Mark Verdonschot, den hollandske Forrest Gump.

Rasmus, Georgs far.

man 29. januar 2024 16:00 27

CPHFW og Antons skincare

Vores reporter, Emma Thorup, starter programmet ud med at tage temperaturen på Copenhagen Fashion Week for at indsamle fifs og trends.

Anton fortæller om sin fortid som børneskuespiller, efter vi har vendt problematikken om overarbejde hos børneskuespillerne på julekalenderen Valdes Jul.

Til sidst skal det handle om skincare. Flere hudlæger slår nemlig alarm over, at de oplever et stigende antal børn, der propper deres hud med skrappe anti-age produkter. Anton elsker skincare og er selv blevet influeret…

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Emma Thorup, reporter.

Lars Erik Larsen, professor i veterinær virologi.

Laura, Anna og Esther, skincare børn.

tors 25. januar 2024 16:00 27

Rundtenom og rugbrødsklappere

Ved sosu-hjælpere fra ‘Langtbortistan”, hvad med rugbrødsklapper og en rundtenom rugbrød er? Det sætter Mette Thiesen spørgsmålstegn ved. Regeringen og andre partier er nemlig blevet enige om, at hente sosu-hjælpere fra udlandet, og det kan DF ikke lide. De mener, man bør hente nogle fra EU, fordi dem, der fx er fra Indien, ikke ved hvad en rugbrødsklapper og rundtenom rugbrød er.

Vores reporter Emma tester om TikTok-brugere herhjemme taler med knirkestemme (slutter deres sætning med et knirk), fordi det er et fænomen blandt amerikanske unge piger.

Så er det torsdag, og det betyder ‘Det Rohde Kort’ med Jens Rohde, der uddeler kort og andre fodboldstraffe til ugen i politik.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Laura Rosenvinge, politisk ordfører for Socialdemokratiet i Københavns Kommune.

Emma Thorup, reporter.

Christian Bonde Larsen, formand for DF’s lokalforening i Rebild.

Frode Flyvbjerg, Dansk Folkeparti i Varde.

Jens Rohde, ekspolitiker og formand for danske fodbolddommere.

tirs 23. januar 2024 16:00 27

Den falske håndboldekspert: Anton Ringdal

Hvad synes en bornholmsk keramiker, med 60 års erfaring, om det kommende samarbejde mellem Kähler og den kreative duo bag KimPop Sofie Linde og Joakim Ingversen?

Og hvem bliver USA’s kommende præsident ifølge to ældre personer, der næsten er lige så gamle som Joe Biden og Donald Trump?

I anden time er Bubber medvært, for Mathilde er nemlig stadig syg. Først taler vi med Bubber om værnepligt hos kvinder, og så agerer han sportsjournalist og interviewer Anton, der, ligesom Rasmus Boysen blev i søndags, bruges som falsk håndboldekspert.

Vært: Anton Ringdal.

man 22. januar 2024 16:00 27

Bæltemus og Nordic Waste

I dag står i quizzens tegn. Det er mandag, og det er drengehygge. Mathilde er syg, derfor er producer-Simon i studiet sammen med Anton, og de leverer hele to samfundskritiske quizzer. En quiz om bæltemusen og en om Nordic Waste.

Værter: Anton Ringdal og Simon Sandholm.

Medvirkende: Sune Scheller, kampagnechef Greenpeace.

tors 18. januar 2024 16:00 25

Gamle hunde og høns

Det er torsdag, og det betyder, at vi skal have ekspolitiker og formand for danske fodbolddommere, Jens Rohde, til at uddele kort og andre fodboldstraffe til ugen der gik i dansk politik. Verdens ældste hund, Bobi, har vist sig måske ikke at være verdens ældste alligevel… Derfor er det mest oplagte selvfølgelig, at vi taler vi med lytterne om deres gamle hunde. Vi har brugt det meste af dagen på at forsøge at købe et af Radio24syv’s programmer (fordi 24syv lukker), så vi kunne have rettighederne til det og dermed sende det som en del af Balalajka, men den mission gik måske i vasken i sidste øjeblik… Så vi endte med at lave hønsequiz i stedet.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Gitte Bruun, marketingchef Odense Marcipan.

Jens Rohde, ekspolitiker og nu formand for danske fodbolddommere.

ons 17. januar 2024 16:00 25

Thundersnow eller sneblitz?

Vi plejer som sådan ikke at tale om vejret, men i dag er den helt gal. Vi har været vidne til et vejrfænomen, der hedder “thundersnow”, altså når det sner og tordner på samme tid. Vi forsøger i samarbejde med lytterne at pitche danske bud på navne til dette fænomen ind til DMI.

Vi taler også om Reddit, Ny Borgerlige og Mathildes forskningsoplæg “ingen pest uden gud”.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Mads Dalgaard Madsen, Tidligere indenrigspolitisk rådgiver ved den danske ambassade i Washington.

Michael Skelbæk, souschef DMI.

Mikael Einspor, formand for Nye Borgerlige i Hillerød.

Christina Egelund, uddannelses- og forskningsminister Moderaterne.

tirs 16. januar 2024 16:00 25

Tage og ræven Bamseline

Først taler vi med Tage fra Jylland. Tage har en kæleræv, Bamseline, som han ikke må beholde, på trods af at han har haft den i over tre år. Den skal enten aflives eller afleveres et sted, hvor han lovligt må have den. Vi taler med Bubber igen, igen, igen, igen, og så deler Mathilde sine yndlingsparkeringssteder, fordi der et specifikt sted i Aalborg (foran ét husnummer) blev uddelt 387 parkeringsbøder i 2023.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Frederik Waage, professor med særlige opgaver i forfatningsret og civilproces ved Juridisk Institut, SDU.

Anders Agger, journalist og dokumentarist.

Tage, ræveejer.

Bubber, tv-vært.

man 15. januar 2024 16:00 24

Antons kunstdilemma

Mathilde starter mandag eftermiddag ud med en opdatering på TikTok’s spådomme for modeåret 2024. Pelle på 12 år kommer i studiet for at gennemføre en indfødsretsprøve, fordi Dansk Folkeparti gerne have børn til at tage en indfødsretsprøve for at blive danskere, og så vender vi Antons store kunstdilemma.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Mads Korsager, forsvarsanalytiker hos DR.

Bubber, tv-vært.

Pelle, 12-årigt barn.

søn 14. januar 2024 16:00 23

Vi sender royal nedtakt af dagens store begivenhed med et fremragende panel i studiet bestående af royal snackekspert, Kirsten Lauenhagen og master dummer, Sylvester Agbedoglo. Vi taler om, hvad tronskiftet betyder for den gængse dansker, forsøger at ringe til det spanske sladderblad Lecturas, og taler med formanden for Republik Nu om deres republikansk anti-kongehus-happening.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Claus, almindelig menig dansker.

Sylvester Agbedoglo, master drummer.

Kirsten Leuenhagen, royal snackekspert.

Mads Rundstrøm, Formand Republik Nu.

Jim Lyngvild, designer.

Jens Ejner, borgmester i Vejle Kommune.

tors 11. januar 2024 16:00 26

Snackpølse eller gulerod?

Synes du, at daginstitutioner skal tilbyde vegansk mad til børnene? Spørger vi vores børneekspert Georg på 7 år om. Det gør vi, fordi der i dag udspiller sig en retssag i Hjørring. En familie har nemlig, sammen med Dansk Vegetarisk Forening, sagsøgt Jammerbugt Kommune, fordi den lokale daginstitution angiveligt nægtede at servere vegansk mad for deres datter.

Anton kører hønselydsquizzen part 2 i dag, og så uddeler Jens Rohde kort og andre fodboldstraffe til ugen, der er gået i dansk politik.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Anders Kjærulff, journalist og debattør.

Georg, barn og ekspert.

Marc, vinder af hønselyd-quizzen.

Jens Rohde, tidligere folketingsmedlem og formand for danske fodbolddommere.

ons 10. januar 2024 16:00 25

Vem är du om kriget inte kommer?

I går brugte vi meget energi på at tale om Sverige, fordi Sveriges forsvarschef havde sagt, at svenskere skulle forberede sig på krig. Men i dag har Troels Lund Poulsen været ude at sige, at Danmark ikke står i samme situation. Derfor giver (ingen andre end) Bubber råd til, hvordan man nu mentalt forbereder sig på ikke at skulle i krig. Ny Borgerlige går i opløsning, har de meldt ud i dag, og det kommenterer vores politiske ekspert, Hannibal Hildorf, selvfølgelig på. Til sidst, men slet ikke mindst, skal vi have gang i Antons elegante journalistiske projekt: hønselyd-quizzen.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Niels Åkerstrøm Andersen, professor i offentlig og politisk ledelse.

Hannibal Hildorf, dansktopsanger og stifter af Havenisse partiet.

Bubber, dansk tv-vært.

Mohammed og Simone, quizdeltagere.

tirs 9. januar 2024 16:00 25

Vem är du om kriget kommer?

Vi starter benhårdt ud med at pitche Morten Messerschmidt til Smukfests musikprogram, efter vi i går havde ham i studiet til en snak om hans spritnye single. Bookeren på Smukfest er ikke afvisende. Svenskerne skal forberede sig mentalt på krig, udtaler deres forsvarschef, men hvordan gør man det? Vi ville gerne have spurgt BS, men han kunne ikke, derfor taler vi med Bubber. Til sidst hører vi Mathildes bloddryppende true crime-eventyr om den ecuadorianske bandeleder Fito.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Alberte Bové Rud, Ph.d.-studerende ved DIIS.

Mikkel Xavier, hovedbooker på Smukfest.

Bubber, dansk tv-vært.

Kasper Reippurt, vært på Residensen.

man 8. januar 2024 16:00 25

Hvem er… Morten Messerschmidt?

Og nej, det er ikke endnu et afsnit af “Hvem Er” med Pelle Peter. Det er Mathilde og Anton, der laver et vaskeægte musikinterview på bedste P3-manér med potentiel upcoming musikstjerne: Morten Messerschmidt, som har postet en teaser for en sang på Facebook i går.

Vi pitcher også sidste uges historie om Tinderfester til en Se og Hør-journalist i håb om, at vores praktikant, Emma kan vinde en Kravlingpris til hele Balalajka, og så har vores producer, Simon, en ganske spændende historie med.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Tony Bispeskov, informationschef DSB.

Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti.

Emma Thorup, journalistpraktikant Balalajka.

Nikolaj Kesting, journalist Se og Hør.

Simon Sandholm, producer Balalajka.

tors 4. januar 2024 16:00 26

Danmarks wonderchilds

Vi er hele Danmarks program og vigtigst af alt, er vi børnenes radioværter. Derfor sætter vi i dag fokus på nogle af alle de dygtige vidunderbørn, der er her i landet, nu hvor en 13-årig amerikansk dreng formåede at vinde Tetris, som det første menneske nogensinde. Vi har også torsdagens faste indslag med, nemlig “Det Rohde Kort”, hvor Jens Rohde uddeler kort og andre fodboldstraffe til ugen, der er gået i dansk politik. Til sidst taler vores reporter Emma Thorup med en fyr, der har holdt en nytårsfest, hvor han fandt gæsterne på Tinder.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Emma Thorup, reporter og journalistpraktikant.

Jens Rohde, tidligere folketingsmedlem og formand for danske fodbolddommere.

Tan Møhl Hansen, santanist.

ons 3. januar 2024 16:00 24

“Når Margrethe ikke gider mere, så gider jeg heller ikke”

Vejret er vildt i dag! Derfor starter vi programmet med en vejr-reportage direkte fra Oslofærgen, hvor Axel lige nu er fanget grundet snevejret.

“Når Margrethe ikke vil mere, så vil jeg heller ikke mere” siger en barejer fra Aalborg. Derfor har lytterne nu også mulighed for at melde ind med, hvad de heller ikke vil mere, nu hvor Margrethe abdicerer. Til sidst i programmet er vores reporter Emma igen ude og undersøge, om hendes teori fra i går med nytårsfester på Tinder kan verificeres.

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Mads Rundstrøm, formand for foreningen Republik Nu.

Axel Præstmark, chefredaktør på Randers Amtsavis.

Emma Thorup, reporter og journalistpraktikant.

tirs 2. januar 2024 16:00 25

Abdicere eller abcidere

Ordet ‘abdicere’ bruges meget sjældent, men er allerede i år blevet brugt hyppigt. Det er isoleret set et fedt ord at sige, og derfor faciliterer Balalajka nu et sted, hvor lytterne kan sige ordet ligeså tosset, de vil. Mathilde har dog sine problemer med at udtale ordet korrekt.

Derudover taler vi med Vejles borgmester om vielsesgaver, og så tester vores graverjournalist(praktikant) Emma en teori om Tinder og nytårsfester.

Værter: Mathilde Muus og Simon Sandholm.

Medvirkende:

Anna Tychsen, fan af kongehuset.

Emma Thorup, reporter og journalistpraktikant.

Jens Ejner, borgmester i Vejle.

tors 21. december 2023 16:00 27

Overpriced bratwurst

Glühwein og bratwurst er to ting, de københavnske borgmestre ikke kan lide. Derfor tog vores meget københavnske reporter Emma ud på et julemarked sammen med Line Barfod fra Enhedslisten for at få sig en københavner-veninde-hygge-tur med fokus på den RIGTIGE københavner ånd. Ellers rimer torsdag jo på ‘Det Rohde Kort”, et indslag hvor Jens Rohde får delt hele to røde kort i dag!

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Jens Rohde, tidligere politikker og fodbolddommer.

Line Barfod, politiker for Enhedslisten og teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

Emma Thorup, reporter.

Signe og Alba.

ons 20. december 2023 16:00 27

The Pia to rule them all

Stormen Pia er på vej mod Danmark. Det har ført til en uhumsk mængde af kommentarer i diverse kommentarfelter, hvor folk tagger en Pia. Det ER sjovt at drille folk, der hedder Pia med, at de skal til at rasere Danmark. Men vi har på programmet forsøgt at tage den et nøk om. Vi har ringet til the one and only Pia Storm for at høre, hvordan hun forholder sig til stormen. Derudover skal vi også have en meget grafisk beskrivelse af en næse og finde ud af, hvilken madret vores politikere er. Et kæmpe brag af en onsdag!

Værter: Mathilde Muus og Anton Ringdal.

Medvirkende:

Pia Storm.

Preben Bang, Venstre.

Kristian Bøgsted, Danmarksdemokraterne.

Lars Boje Mathiesen, løsgænger i Folketinget.

Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti.

Ida Auken, Socialdemokratiet.

Lisbeth Bech Nielsen, SF.

Signe og Alba, indehavere af Juletuben julekalender.

tirs 19. december 2023 16:00 25

Årets Balalajka-person

“Howdy buddy” kan man måske passende sige til personen ved siden af sig i Brugsen fremover. Danmark har nemlig indgået en forsvars-samarbejds-aftale med USA, og derfor kan amerikanske soldater blive udstationeret på flyvestationer i Karup, Skrydstrup og Aalborg. Det vil man i følge Mette Frederiksen kunne høre, når man går ned og handler i Brugsen, derfor spørger vi Coop om, de mon er klar til det.

Novo Nordisk-topchefen Lars Fruergaard Jørgensen er kåret som Årets Person af det internationale erhvervsmedie Financial Times, men nu er det tid til at kåre årets Balalajka-person.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Jens Juul Nielsen, informationsdirektør COOP.

Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom Nordea.

Signe og Alba.

Frederik Svinth, forfatter og foredragsholder.

man 18. december 2023 16:00 26

Tak for lyset med Aura Anja

Der har været kæmpe strømsvigt i dag! En strømafbrydelse har ramt 65.000 husstande i Horsens, og derfor vurderer Aura Anja selvfølgelig, om det skyldes aliens eller en fejl ved energiselskabet. Og svaret er mystisk!

Til sidst kan vi fortælle, at det er gået rygende galt med en varm leverpostej i Struer.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

tors 14. december 2023 16:00 26

Når U$O er sejere end dig

Kalder regeringen rige mennesker for “rige svin” internt? Hvad vil din far gøre for dig? Deler Jens Rohde røde kort ud i denne uges udgave af Det Rohde Kort? Altsammen spørgsmål, vi finder svar på i dagens udgave af Balalajka, hvor Anton også smadrer programmets street cred ved at stille et kikset spørgsmål til U$O, som vi ellers interviewer om 1000-kronesedler, og så ringer vi til danske politikere for at spørge dem om, hvilken madret de selv synes, at de er. Det tager alle ikke lige godt imod.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

ons 13. december 2023 16:00 26

Pressede toiletter

Et rustent jerntårn i Oddesund er stik mod alle odds blevet et hit blandt turister - folk valfarter simpelthen til stedet, og det har medført et ekstremt stort pres på det ene toilet, man har valgt at stille op. Vi har en livereportage fra toilettet - og hører om andre toiletter, der har været udsat for stort pres. Vi skal også vise børn, at det er helt normalt ikke at kunne finde ud af at regne, og så regner Anton lidt på værdien af de ting, der er i Juletuben.

Vært: Anton Ringdal.

tirs 12. december 2023 16:00 26

Kan Rasmus Paludan spille skuespil?

Rasmus Paludan har stiftet en teatertrup. Der er nemlig et smuthul i den nye koranlov, som gør, at man gerne må brænde koranen, hvis den er en del af et større, kunstnerisk værk. Vi får besøg af Rasmus Paludan, som er med til at genskabe nogle store scener fra klassikeren Grease i rollen som Danny Zuko. Og så lærer vi, hvad der sker, hvis man beder Rasmus Paludan om at freestyle. Ovenpå det show, skal vi julehygge, høre en anmeldelse af diamantfamilien af Dansk Folkepartis Anders Vistisen. Det bliver altså ikke meget bedre!

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Jakob Garff, vært på Kapitalisterne.

Rasmus Paludan, politiker.

Anders Vistisen, Dansk Folkeparti.

Signe og Alba, mor og datter, der er indehavere af juletubenkalenderen.

man 11. december 2023 16:00 27

Grødhoved og quiz

Anton og Mathilde er blevet glade for at quizze. Men måske har de lavet en alt for nem quiz om, hvad danskerne spiser til aftensmad. I hvert fald er det let at snyde. Vi skal også prøve at normalisere en tåkrummende oplevelse, vi er stødt på i Folketinget. En vikar for en vikar er endt i en prekær situation. Fra en situation i Folketinget til en anden. Tonen derinde er for dårlig. Der bliver smidt om sig med bandeord. Vi prøver at finde ud af, hvilke bandeord, der er gangbare sammen med Kris Jensen Skriver fra Socialdemokratiet.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

tors 7. december 2023 16:00 26

Ser DF Diamantfamilien?

Dansk Folkeparti udviser meget stor interesse i at få reddet Elvira Pitzner ud af Dubai, hvor hun er anklaget for utroskab, hvilket er ulovligt i Dubben. Deres europaparlamentsmedlem Anders Vistisen har nemlig fået en af sine venner til at stille spørgsmål om det i Folketinget - og vi undrer os over, om det er fordi, han er fan af Diamantfamilien. Vi ringer til ham og spørger. Vi skal også interviewe borgmesteren i Aarhus for at finde ud af, om der egentlig nogensinde kommer et nyt stadion i Aarhus - og så skal selvfølgelig også til “Det Rohde Kort”, hvor tidligere stjernepolitiker og nu fodbolddommer Jens Rohde kigger tilbage på ugen i dansk politik!

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

ons 6. december 2023 16:00 26

Sygepleje, insekter og manglende kendisser

Der raser en sygdomsbølge over Danmark i disse dage. SSI melder om fem forskellige vira i vækst, og tusindvis af danskere ligger syge. Det gælder også på vores egen redaktion. Og det er jo aldrig sjovt at være syg, så derfor har Mathilde og Anton lavet deres egen service, Balalajka Care, hvor vi tager os kærligt af en syg lytter. Der er også kaos i Venstre i Frederikshavn, hvor et medlem har meldt sig ud og sagt, at partiet mangler kendis-faktor hos borgmesterkandidaten. Vi går derfor på jagt efter en kendis-kandidat til Venstre i Frederikshavn Kommune. I dag er også en helt særlig dag. I dag åbner Nordeuropas største fuldautomatiserede insektfabrik nemlig i landsbyen Flemming lidt udenfor Horsens. Men hvad er det dog for en fabrik? Vi ringer og spørger dem.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende: Thomas Kaa Mørk, vejrvært og metrolog på DR Vejret, Henrik Røde Jensen, lokalkendis i Frederikshavn, Carsten Lind Pedersen, stifter af insektfabrikken Enorm, Signe og Alba, Juletuben-ejere.

tirs 5. december 2023 16:00 25

Radiofonisk studievejledning i børnehøjde

Der er kommet en ny opsigtsvækkende PISA-rapport, der viser, at de danske skoleelever er blevet dårligere til at skrive, læse og regne. Det er selvfølgelig ikke godt, men Anton og Mathilde kan godt selv huske, hvordan det var at være skoleelev - hvad skulle man egentlig med alle de ting, man lærte? Derfor åbner vi en ny service, Balalajkas radiofoniske studievejledning til folkeskolebørne i det ganske danske land. Ole Birk Olesen har været i Presselogen og kritisere den samlede danske journaliststand. Han anklager dem for at fedte for politikerne. Det har fået Mathilde til at genoverveje sidste uges interview med Ole Birk. Derudover har Anton fået endnu en genial ide til en ny quiz, som han naturligvis også har lavet en jingle til.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende: Ole Birk Olesen, gruppeformand for Liberal Alliance.

man 4. december 2023 16:00 26

En konsolidering af vores succes

Turbokyllingerne er tilbage på menuen efter et par måneder i skammekrogen - og da Balalajka er relativt udfordret på personalefronten af sygdom, så har Mathilde fået ansvaret for at bedrive journalistik, hvilket har resulteret i et interview med en meget særlig DR-kollega. Vi skal også høre om Juletuben, som er en julekalender lavet af YouTubere, som dog viser sig primært at indeholde skrald. Der er også quiz i fiskeører, og hvis det ikke er nok til at få dig til at høre dagens program, så ved jeg ærligt talt ikke, hvad jeg skal stille op.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

tors 30. november 2023 16:00 27

Ånder eller elselskab?

1000-kronesedlen skal afskaffes, og vi har en teori om, at det måske går særligt hårdt ud over vores målgruppe. Derfor lader vi lyttere, der elsker 1000-kronesedler ringe anonymt ind og fortælle, hvorfor de er så smarte. Lyset har blinket mærkeligt i en jysk by - vi ringer til en kvinde, der har kontakt til ånder for at høre, om der er overnaturlige kræfter på spil, eller om det bare er en fejl hos el-selskabet. Vi skal også teste det nye format “det Rohde kort” med fodbolddommer og tidligere politiker Jens Rohde, og så kan man satanedme også sende hilsner til Andreas Mogensen. Hvabehar!

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

ons 29. november 2023 16:00 27

Mathildes store journalistiske afsløring

Vi savner Anton i dag, han ligger nemlig syg derhjemme. Derfor er Simon Sandholm vært sammen med Mathilde, og det er en heldig dag at være i studiet på, fordi Mathilde har sit første journalistiske værk med. I går spottede Mathilde en pige i metroen, der havde en så vigtig historie, at Mathilde måtte få hende med i radioen. Dét er journalistik. Vi får også jeres bud på, hvad den næste finanslov skal indeholde. Det virker til, at det flyder med penge, siden der er blevet afsat 1 million kroner til en mindesten ved Aarhus i den nye finanslov. Simon quizzer Mathilde i hendes drømmefest, der på mange måder minder om Grevinde Cath Danneskjold-Samsøes drømmefest. Til sidst har vi fint besøg i studiet, vores praktikant Emma har nemlig et lille problem med, hun skal have hjælp til at løse.

Værter: Mathilde Muus og Simon Sandholm.

Medvirkende:

Mads Korsager.

Emilie fra toget.

Emma Thorup.

tirs 28. november 2023 16:00 26

Hele Danmarks program

Det kan godt være, at Dua Lipa har været i København - men Danmark er altså et helt land, så derfor lader Balalajka selvfølgelig også folk, der ikke er snobbede storbyboer, komme til orde. Vi er nemlig sikre på, at det flyder med kendisser rundt omkring i det danske land! Vi følger også LIVE med i lanceringen af den nye Prime-drik, som var enormt hypet i sommer, og så skal vi teste om citronmånen er hele Danmarks comedy-kage.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

man 27. november 2023 16:00 26

Tipsy, men ikk’ fuld

Bryggeriforeningens formand Nick Hækkerup synes, det er en fin idé, hvis børn godt må drikke en lille øl - for som han har hørt i en sang engang, så kan det hjælpe lidt på nerverne. Problemet er bare, at det er en meget gammel sang, han har hørt, og derfor ringer vi til ham med nogle lidt nyere referencer. Vi skal også snakke med Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance, som er farligt skuffet over sin nye finanslov, så vi tjekker lige op på, om han er okay. Og så skal vi prøve at lære vores kernelyttere at kende.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

fre 24. november 2023 06:03 40

Det er en meget sort fredag!

Det er en helt særlig fredag! Og det er ikke kun, fordi Anton og Mathilde sender morgenradio, men også fordi det er black friday. Dermed står dagen også i tilbuddenes tegn, men det viser sig, at der også er mange skodtilbud iblandt. I anledning af black friday har Anton også inviteret sin yndlingskunstner i studiet, for hvad er mere passende end et digt om denne særlige dag.

Det er bestemt ikke det eneste, Anton har sørget for. Han har nemlig også breaking news med i dag, for han har nemlig søgt aktindsigt som den ægte journalist, han er. Derudover forsøger Mathilde og Anton også i fællesskab med lytterne at forudse, hvilken kendis der bliver den næste på ministerholdet.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende: Liselotte Gabriel Pedersen, digter og multikunstner.

tirs 21. november 2023 16:00 26

Male rage og fortrolige mandesamtaler

Den evige saga om Dennis Knudsens vanvidskørsel udvikler sig uge for uge, og nu er det kommet frem, at anklagemyndigheden går efter en fængselsstraf til kendisfrisøren. Mathilde hænger stadig fast i en helt særlig detalje omkring episoden på havnen, hvor hans vrede gik fuld balalajka. Hun er dog overbevist om, at det ikke kun er Dennis Knudsen, der har oplevet, at vreden på den måde overtager hele ens personlighed.

Kaare Quist medvirker i en artikel hos Journalisten, hvor han giver gode råd til ungdommen i mediebranchen. Anton vil gerne dele de gode råd med Mathilde, for hun er jo programmets ungdomsrepræsentant, men gode råd går begge veje, så Mathilde har selvfølgelig også taget nogle gode råd med til Kaare… og Anton.

Der er fortsat mange mænd, der mangler nogen at tale fortroligt med. I går åbnede Anton derfor sin service “mandetelefonen”. Og hvilken succes! Derfor gentager vi naturligvis succesen, for det skal være en gammel løgn, hvis ikke en public service-station som P3 kan give plads en fortrolig samtale.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende: Sebastian Mernild, klimaprofessor ved SDU.

man 20. november 2023 16:00 26
tors 16. november 2023 16:00 25

Naturlig prævention og H.C Andersen vogne

Det er en stigende tendens, at unge viser interesse for og bruger naturlig prævention fremfor hormonprævention. Mathilde har hørt fra en masse i sin omgangskreds, at de gør det, og er selv blevet i tvivl, om det er noget hun skal prøve. Derfor taler vi om Mathildes underliv med Ida Axholm og Charlotte Wilken-Jensen.

Mette Thiesen fra DF har stillet et lidt aparte paragraf-tyve-spørgsmål til transportministeren om, hvad han har tænkt sig at gøre ved, at nogen kvinder er utrygge ved at køre med taxachauffører, som er indvandrere. Det har fået os til at tænke på et specifikt klovn-citat, som måske kan løse Mette Thiesens problem. Og så giver vi også Nye Borgerlige muligheden for at give en mere højreorienteret udmeldelse for at vinde det tabte tilbage.

Medvirkende:

Ida Axholm, molekylær- og medicinalbiolog.

Charlotte Wilken-Jensen, faglig leder i Sex og Samfunds præventions- og rådgivningsklinik.

Mohammed Rona, Integrationsordfører i Moderaterne.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

ons 15. november 2023 16:00 26

Mystery shopping og kontroversielt pynt

Et flertal i Folketinget vil gerne benytte sig af ‘mystery shoppers’ for at afsløre kiosker og butikker i at sælge alkohol og tobak til folk, der ikke er gamle nok. Vi dykker ned i, hvad en mystery shopper er - og så tester vi begrebet af med 7-årige Geo, der skal prøve at købe en masse sprut og smøger. Vi skal også kigge lidt på kontroversielt pynt, og så skal vi høre om en tidligere kriminel, der har set noget fjernsyn og pludselig besluttet sig for at blive sandblæser.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

tirs 14. november 2023 16:00 26

Lolland goes international!

Lolland Kommune har skullet finde på et nyt navn til en togstation, fordi de skal gå internationalt - and we are doing an international interview about the whole thing! Vi har også besøg af kommunikationsrådgiver Anna Thygesen, der skal forklare os, om Kongehusets kommunikationsstrategi omkring kronprins Frederiks date i Madrid er helt genial eller rablende vanvittig. Vi kommer også forbi vores interne habilitetsproblemer, og så kommer der også en kortvarig form for indslag om VM i huskat, fordi Anton ikke kunne lade være.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

man 13. november 2023 16:00 27

Bubbers cykelhjelm og klamydia-service

I sidste uge styrtede Anton på cykel, og derfor er han kommet frem til, at han skal have sig en cykelhjelm nu. Der er bare ét problem - den eneste cykelhjelm, han gerne vil have, det er en cykelhjelm, som Bubber har haft. Vi ringer selvfølgelig til Bubber og får hjelmtips. Vi skal også snakke om klamydia - for vi har lavet en helt ny service til dig, der ikke tør tage klamydia-samtalen med en, du har været sammen med! Vi sender også vores reporter Emma til Gentofte for at snakke med indbyggerne i den kommune, som den nye skattereform går allerhårdest ud over - for er de overhovedet okay?

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

tors 9. november 2023 16:00 26

Christiansborg math

Danmarks smarte regnemetoder i NATO er blevet kaldt ud af Finland, Estland og Litauen - og det er træls, for det afslører et fænomen. TikTok har ‘girl math’ - Danmark har ‘Christiansborg math’! Vi skal også snakke om andre poster, man kan få uden konkurrence ligesom Venstres formandspost - og så er Mathilde muligvis kommet frem til den konklusion, at hun måske er Gud. Det har noget at gøre med forleden, da hun afstod fra at købe confiterede andelår, og nu ruller bolden ligesom.

ons 8. november 2023 16:00 28

Antons hage er blevet syet med fem sting

I dag sender Mathilde radio uden Anton, fordi han på sin cykeltur til arbejde slog hovedet ned i asfalten. Mathilde har tilgengæld fået selskab af Simon Sandholm, der er klar til at dele ud af sine mange holdninger. Vi taler om jule-ptsd, cykelstyrt med manglende hjelm, og så har Mathilde skrevet en sang.

Værter: Simon Sandholm og Mathilde Muus.

tirs 7. november 2023 16:00 27

Få kureret din ADHD!

Der er medicinmangel i Danmark - og det, der bl.a. mangler, det er ADHD-medicin. Den slags løber Mathilde tør for relativt snart, og for at undgå problemer har Anton allieret sig med en lydhealer, der mener, at hun kan kurere Mathildes ADHD over en telefonforbindelse. Vi skal også anvende en gave, som vores landbrug- og fødevareminister har givet os alle sammen - og så skal vi have genoprettet vores demokratiske selvtillid!

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

man 6. november 2023 16:00 26

Den falske Jim

Som perspektivgivende, dagsordensættende journalistisk program er det selvfølgelig enormt vigtigt at have styr på det journalistiske arbejde, når man skal lave et indslag om karaoke med en karaoke-sanger, der hedder Jim. For eksempel ved at ringe til den rigtige karaoke-Jim og ikke en forkert Jim, som i virkeligheden er tryllekunstner. Men præcis den fejl har Anton begået, og det medfører at dagens program tager en ganske absurd drejning.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

tors 2. november 2023 16:00 26

Kritiske interviews begået af børn og voksne

Alle kan lave et kritisk interview. Det må være lektien efter i dag - for vi lader nemlig den 12-årige fodbolddreng Pelle interviewe næstformanden i Dansk Idrætsforbund om, hvorfor det er bedre, hvis børn ikke konkurrerer, når de dyrker sport. For det, synes Pelle, er en dum idé - og det virker hverken til, at Dansk Idrætsforbund eller verdensstjernen Jesper Nøddesbo kan ændre hans holdning. Vi skal også snakke med politiets fagforbund om, hvor mange dårlige enkeltsager, der skal til, før det ikke længere bare er enkeltsager. Og så skal vi høre om dårlige jobmatch!

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

ons 1. november 2023 16:00 28

En kunstnerisk fejring uden præmier

Anton har fødselsdag, og Mathilde ved, hvor meget han elsker moderne kunst. Derfor har hun helt selv kreeret et stykke kunst til ham. Og apropos kunst taler vi om, hvorvidt Randers’ nye kunstskulptur er gal eller genial. En lytter overbeviser næsten Anton om, at værket er kanon.

Og så til sport, for hvordan er det at vinde sport uden at få en præmie? Nok ret nederen som barn. Danmarks Idrætsforbund opfordrer til at flytte fokus fra præstation til udvikling, når det drejer sig om børn under 13 år, og den nyhed vender vi med vores børnesportskorrespondent. Til sidst kårer vi dagens ret.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Henrik Liniger, sportskommentator DR.

Alberte, børnesportskorrespondent.

Jonas Wolter, cand.mag. og lektor på Rosborg Gymnasium.

tirs 31. oktober 2023 16:00 26

7100 et sted under navlen

Vejle er hele Danmarks Halloween-hovedstad. Derfor tager vi uhygge-temperaturen fra Mathildes yndlingsby, og samtidig ser hun sit store barndomstraume i øjnene: en udklædningsfest, hvor ingen kunne se, hvad hun var klædt ud som. Anton har fået nyt ur, og Mathilde forstår ikke, hvorfor han har købt sådan et dyrt ur, når han ikke engang kan klokken. Brian Lykke fra Euroman hjælper Anton med at overbevise Mathilde om, at uret ikke har noget med en tidlig midtvejskrise at gøre.

Til sidst taler vi med Dansk Folkepartis hovedbestyrelsesmedlem om dagens (måske største) nyhed, nemlig at Paradise Hotel vender tilbage i en non-woke version.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.

Brian Lykke, ur-redaktør hos Euroman.

Mikael Lund Jensen, hovedbestyrelsesmedlem for Dansk Folkeparti.

man 30. oktober 2023 16:00 27

Freestylerap OG sund, demokratisk samtale

Er journalister egentlig lidt nogle røvhuller? Det er der en form for debat om, efter en Ekstra Bladet-journalist kom til at stille Jakob Ellemann nogle trælse spørgsmål på hans afskeds-pressemøde i sidste uge. Vi vil dog gerne vise, at journalister også er rigtig søde, så vi sender reporter Emma ind på Borgen for at stille politikerne nogle gode, flinke spørgsmål. Anton skal freestyle-rappe mod vinderen af DM i Freestyle, og så bøvler han også med nogle mariehøns derhjemme, som han forsøger at tage hele Danmark til gidsel i.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Sarah Dieckmann, Etisk Handel

Stinus Lindgreen, Radikale.

Susie Jensen, Danmarksdemokraterne.

Jes Aagaard, Naturstyrelsen.

Aske Skjørvad (Den Lette Gade), freestylerapper.

Martin fra DASK.

tors 26. oktober 2023 16:00 27

En fræk faglig fødselsdag

På Bornholm har en vinbonde fået en bøde for at give sine grise cola, men det stopper ham ikke. Derfor har vi spurgt jer om, hvad I giver jeres kæledyr, når de skal forkæles. Mathilde har faglig fødselsdag. En dag2, der betyder meget for hende, fordi det er den sidste dag på arbejde, før man har fødselsdag. Derfor har Anton planlagt en stor fødselsdags-surprise for hende. Og så taler vi om sex. For der bliver simpelthen ikke født nok børn, så Anton og Mathilde starter en sexy time for at kickstarte lagengymnastikken derude i det ganske land.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

ons 25. oktober 2023 16:00 26

Anders And og hjemmelavede julegodter

Vi starter programmet ud med at afsløre vinderen af Tour de France 2024, og selv om man skulle tro, at det kun kunne gå ned ad bakke derfra, så bliver det kun vildere. Vi skal høre hjemmelavede juleopskrifter for at kæmpe mod stigende sukkerpriser, tjekke om Mathildes kat er blevet skudt i Vejle, Anton skal prøve at få Mathilde til at stoppe med at gå i solarie, og så har vi besøg af en vaskeægte dansk “donaldist”, som skal hjælpe os med at kåre Danmarks bedste Anders And-impersonator.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

tirs 24. oktober 2023 16:00 26

Med rav og cyklus

Der er krig på TikTok, og det får Mathilde til at tænke på, hvordan hun og Anton ville fungere i en krig sammen? Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget… Mener ravjægerne efter fredagens storm(flod). Det er nemlig en perfekt mulighed for at gøre et ravfund. Mathilde er en ægte rav-entusiast, men har aldrig haft held med at finde noget, derfor har hun nu en teori om, at almindelige mennesker ikke bare kan finde rav. Vi skal også forbi cyklus, prævention og billige diamanter.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

man 23. oktober 2023 16:00 26

Med børnetyveri og politisk analyse

Kan vores reporter presse et barn til at stjæle? Er det en lummer type, der er villig til at betale 10.000 kroner for en brugt stilet? Og er “ælle bælle mig fortælle”-remsen rent faktisk bare fup og fidus?! Alle de spørgsmål er der svar på i dagens program, hvor vi selvfølgelig også skal forbi Jakob Ellemanns farvel til Venstre. Vi har nemlig besøg af en partiformand til at analysere situationen. Partiformanden for Havenissepartiet. Jep, du læste rigtigt - vi har besøg af Hannibal Hildorf igen.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

tors 19. oktober 2023 16:00 26

Den store blæsevejrsdækning (inkl. ostesmagning)

DER ER BLÆSEVEJR! Og det er en stor nyhed, så det dækker vi selvfølgelig intensivt i Balalajka. Vi har samlet et stormvejrspanel bestående af en 80-årig stand-up-komiker og en spejder, og vi har selvfølgelig også en reporter ude i det farlige vejr. Vi skal også skabe en nyhed om nogle søde hundehvalpe, og så skal der altså efterårshygges, efter der er opstået en form for redaktionelt pres for at lave den type indhold. Mathilde mener, at hun har ADHDens svar på en ‘gaydar’, men det ender vist nok i noget lægeligt semi-tvivlsomt bøvl, og vi vil gerne benytte lejligheden til at understrege, at vi på Balalajka altid mener, at man bør opsøge egen læge, uanset hvad, man tror, man har.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

ons 18. oktober 2023 16:00 26

Ring ind og svin et barn til!

Under herrelandsholdets kamp mod San Marino kaldte Kasper Schmeichel en af bolddrengene for “a fucking prick”. I første omgang sagde han, at den slags altså er meget normalt, når man har boet i England - og så undskyldte han bagefter. Men Anton vil gerne undersøge, om det egentlig er så normalt at svine et barn til, så han har 6-årige (snart syv!) Geo med som vært. Efterfølgende får Anton også lige styr på en masse småting, når han får besøg af en tandlæge, en fodterapeut der kan kigge på hans neglesvamp, og en frisør, der lige skal tjekke hans hovedbund, som virker mærkeligt tør for tiden.

Vært: Anton Ringdal.

tirs 17. oktober 2023 16:00 27

Hotel-chips og Hannibal Hildorf

Under meget mærkelige omstændigheder er Mathilde pludseligt blevet syg, efter hun i går kom til at råbe i radioen, at hun er kommunist, så Anton har inviteret en særlig gæst - den sidste time velsignes nemlig af rimsmed, lokalpolitiker og entertainer Hannibal Hildorf. Sammen giver de sig i kast med at rette TopGunns nye tekst om, hvor hårdt han kunne have slået en dame. Vi skal også snakke om købmandsdød, og chipsmanden Rasmus ringer ind og truer folk til at købe hans chips, der godt nok primært kan fås på hoteller.

Vært: Anton Ringdal.

man 16. oktober 2023 16:00 26

“JEG ER KOMMUNIST!”

Prins Christian har fejret sin 18-års-fødselsdag - og ifølge kunstner og bar-ejer Kristian von Hornsleth, som vi har med i programmet, så manglede den fest noget MDMA og nogle dobbeltsenge. Til gengæld var gaverne ekstremt dyre, for eksempel det Zalto-glassæt til 62.000, som han fik i gave af Folketinget og regeringen - men er det overhovedet det, man ønsker sig i 18-års-gave? Mathilde tror ikke på at Swifties findes, så det tjekker vi, og så ringer Anton til en søvnekspert (!) for at få opklaret, hvorfor i alverden han er begyndt at snorke. Ja… Og så kommer Mathilde også til at afsløre sin politiske overbevisning.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

tors 12. oktober 2023 16:00 26

Væggelus og patter

Væggelusenes hærgen i Europa fortsætter - og fordi Mathilde er voldsomt fascineret af de små insekter, så har vi simpelthen fået anskaffet to vaskeægte kontor-væggelus. Vi skal lære, hvordan man plejer dem (og om de forfærdelige konsekvenser det vil have, hvis væggelusene slipper ud), og så opfylder vi også lige et af deres musikønsker. Vi skal også have kåret Danmarks bedste bil, hvor Anton lærer, hvad “patter” også kan betyde, og som det ikke var klamt nok med væggelus, så skal vi også lige forbi fnatmider, for det viser sig at Mathilde kender dem ualmindeligt godt…

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

ons 11. oktober 2023 16:00 27

Hverdagens Indiana Jones

Den første halvdel af dagens udsendelse kan beskrives ganske kort: Anton har en idé om, at Mathilde vil være rasende over, at nogle efterskoler vil forbyde eleverne at drikke Red Bull, men det er hun ikke sådan for alvor, og derfra går det kun ned ad bakke, rent journalistisk set. Til gengæld bliver det anderledes eksplosivt senere hen i udsendelsen, når fundene af to gamle chips-poser fra 70’erne har sat danske lokalmedier på den anden ende - vi vil selvfølgelig tage del i glædelighederne, og derfor skal vi høre om danskernes fund! … Eller, vi skal i hvert fald høre fra Jon, der har fundet en gammel heliumballon.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

tirs 10. oktober 2023 16:00 25

Traumatic insemination

Vi er ikke færdige med væggelus. The war on bugs er stadig I fuld gang, og væggelusene er på vej mod Danmark. Anton er på menneskenes side, men kan han overtales til at skifte? Mathilde forsøger i hvert fald ved at beskrive væggelusenes sexliv. Og skal vi måske have en kontor-væggelus?

Mathilde har skrevet sit første opslag i en by-gruppe. Det er på baggrund af en rigtig træls situation, hvor hun simpelthen har smidt sit rejsekort væk efter 8 timer.

Vi dykker også dybt ned i den kaotiske situation i Faxe, hvor skraldepersoner ikke længere må modtage øl fra glade beboere. Det taler vi med både en skraldemand, Facebook og en folketingspolitiker om.

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.

Medvirkende:

Henrik Andersen, skraldemand og kunstner.

Kristian Bøgsted, medlem af Folketinget for Danmarksdemokraterne.

man 9. oktober 2023 16:00 25

Der er masser af plads i overklassen

Det er blevet en trend for overklassen at snobbe nedad og melde sig ind i middelklassen - i løbet af den seneste uge er både Mette Frederiksen og Victoria Beckham hoppet på, og nu hvor det åbenbart er muligt bare at skifte, så vil vi da gerne benytte lejligheden til at hoppe en enkelt klasse op, bare fordi. Vi skal også kigge på den franske væggelus-invasion, som efter sigende er gået helt amok, men vores reporter på stedet virker mere som om, at han bare er på ferie. Lyttere af dette program vil også have muligheden for at finde ud af, hvad Antons mellemnavn er!

Værter: Anton Ringdal og Mathilde Muus.